uiensoep

Uiensoep

Gegratineerde uiensoep, bij velen favoriet, is makkelijk te maken. Hetzij vegetarisch (met boter), hetzij vegan (met olie).  Uien zijn het hele jaar verkrijgbaar, van de vers geoogste vroege uitjes in de zomer tot de grotere late bewaaruien in winter en voorjaar.
Op zomerse dagen is uiensoep samen met een wat steviger nagerecht een complete maaltijd, in de winter voldoet het prima als tussendoortje of als voorgerecht bij de hoofdmaaltijd.

Je hebt nodig voor ruim 1 liter soep:
450-500 gram uien *)
25-30 gram boter (vegetarische versie) of 3 eetlepels olijfolie (vegan versie)
3 eetlepels bloem (van tarwe of spelt)
water (ca. 1. liter)
(zelfgemaakte) vegetarische bouillonpoeder **)
evt. (keltisch zee)zout
100 gram geraspte (belegen) kaas (weglaten bij de vegan versie)

Verder heb je nodig:
een mesje, een snijplank, een pan, een houten lepel of spaan, een bakplaat of braadslee, stukje bakpapier, een mes

En zo maak je het:
1. Verhit in de pan de boter of olie. Temper de warmtebron en fruit in ca. 10 minuten de uien glazig en zacht, daarna warmtebron hoger en de uien iets laten aankleuren, wel regelmatig roeren met een houten lepel.
2. Voeg de bloem toe en meng goed door de uienmassa. Al roerend een paar minuten de bloem laten garen.
3. Voeg het water toe, eerst een klein beetje, roer goed door de massa, voeg nog een flink scheut toe, weer roeren om  klontjes te voorkomen. Het wordt een gebonden soep, voeg nu zoveel van de rest van het water toe tot de soep zo dun of dik is als je hem wilt hebben, terwijl je de soep blijft roeren.
4. Roer nu ca. 3 eetlepels van de bouillonpoeder erdoor. Proef en voeg evt. nog wat bouillonpoeder of zout toe. Laat de soep een paar minuten langzaam pruttelen. (tot zover kan je dit van te voren al maken).
5. Verwarm ca. 15 minuten voor  het serveren de oven voor op 180-190 °C. Strooi de geraspte kaas in cirkels met een diameter van ca. 6 cm op de met bakpapier beklede bakplaat of braadslee.
6. Schuif de plaat in de oven en laat de kaas in een paar minuten smelten en iets kleuren. Verwarm evt. intussen de soep en schep die in kommen.
7. Haal de bakplaat uit de oven, laat de kaasrondjes iets afkoelen en wip ze dan los met het mes. Leg op iedere kop soep een kaasrondje.

*) gebruik één soort uien of een mengsel van verschillende, bv. witte, gele, rode uien, sjalotten
**) heb je deze bouillonpoeder niet, dan kan je ook groentebouillonblokjes gebruiken


Moeilijkheidsgraad: makkelijk
Prijsniveau: goedkoop

Dit recept zit in:

Type: groente, soep, vegan, vegetarisch