Vriezervoorraad

Uit de voorraadkast

Sommigen van ons zijn met het bewaarvirus behept, anderen hebben daar absoluut geen last van en halen iedere dag boodschappen. Hoewel er ook bij die laatste groep mensen af en toe toch wat te bewaren valt, bv. wanneer je niet de hele kiloverpakking rijst tegelijk kookt.
Ik schaar me tot de eerste categorie, wanneer ik minstens een week geen boodschappen zou kunnen halen is er hier nog genoeg in huis om niet van honger om te komen.

In december met zijn feestdagen gaat het er doorgaans wat overvloediger aan toe dan anders, en dan is januari echt een maand om wat zuiniger aan te doen; pas op de plaats maken dus en de voorraadkast nalopen. Bij mij zijn van de zomerse inmaak van vruchten op siroop, jam en tafelzuur nog aardig wat potten in de kast, en ook in de vriezer is nog wel het een en ander te vinden, zoals een verdwaald pakje erwtjes uit de moestuin, een literbeker soep, rood zomerfruit, een pak koolvis. En bij de potten en pakken met noten, zuidvruchten en graanproducten is ook nog genoeg te vinden om voor afwisseling te zorgen.
Met een beetje creatief denkwerk stel je leuke low-budget maaltijden samen met de aanwezige voorraad.

Het pak koolvis vond zijn weg in een vis-groenteschotel, met een stuk witte kool, een paprika, een grote ui, twee stengels bleekselderie (bij elkaar hebben deze groenten om en nabij één euro gekost).
Begin met een klont boter te verhitten, daarin fruit je de ui samen met een theelepel kurkuma en een halve theelepel zwarte peper. Dan de groenten erbij, en wanneer de kool wat is geslonken doe je de in stukken gesneden vis erbij. Strooi er wat groentebouillonpoeder overheen. Giet een flinke scheut water erbij, doe het deksel op de pan en laat het een minuut of wat pruttelen tot de vis gaar is. In de vriezer had ik nog een bak gare rijst. Snel even vanillevla gekookt voor een toetje (lekker met een kloddertje gelei), en de maaltijd was compleet.

Met zomerfruit uit de vriezer en een half kopje gort maakte ik laatst al eens een heerlijk graan-vruchtengerecht. Vooraf aten we pompoen-wortelsoep (uit de vriezer) met een tosti erbij, en ook dit was een prima maaltijd.

Hier in huis zijn er altijd wel uien in voorraad, en op de fruitschaal liggen bijna altijd appels. Een makkelijke maaltijd is dan zo gemaakt: Uiensoep (met een boterham met kaasgratin) en vruchtencrumble.

Pannenkoeken zijn ook voordelig. Meel of bloem heeft bijna iedereen wel in voorraad, evenals een paar eieren en wat melk. Een luxe en lekker pannenkoekgerecht zijn de Oostenrijkse Kaiserschmarren. Je hebt er bovengenoemde ingrediënten voor nodig, plus wat suiker en boter. Serveer het gerecht met gebakken appelschijfjes, of gewoon appelmoes. Lekker als zoet lunchgerecht, maar ook voor een feestelijk zondagsontbijt.

Zat voorbeelden dus, en van daaruit is het niet echt moeilijk om zelf te bedenken wat je kan gaan maken met jouw voorraden.

Dit recept zit in:

Type: thema2016