Ursula's rabarbertaart

Soms als je wat weggeeft krijg je er wat voor terug. In dit geval gaf ik Ursula rabarber uit de tuin en kreeg van haar een recept voor een lekkere rabarbertaart. Met haar toestemming deel ik het recept hier. Nou moet ik er wel bij zeggen dat ik de hoeveelheid suiker enigszins heb aangepast, ik hou van zoet, maar vond dat het met minder suiker nog steeds prettig zoet was. En in plaats van bakpoeder uit een zakje gebruik ik baksoda. (Voor de volledigheid en geïnteresseerden geef ik onder aan het recept de oorspronkelijke ingrediënten).

Goed, hoe maak je die lekkere taart?
Aan ingrediënten heb je nodig:
100 gram zachte boter
115 gram suiker
2 eieren
150 gram bloem
1/4 tl baksoda
klontje boter om in te vetten
ca. 400 gram rabarber
75 gram suiker
ca. 70 gram hazelnoten
ca. 20 gram amandelen

Verder heb je nodig:
een springvorm van 24 cm ∅, velletje bakpapier, een snijplank en mes, een kom, een houten lepel,
evt. een keukenmachine of deegroller en plastic boterhamzakje, een mixer

En zo maak je de taart:
1. Bekleed de bodem van de springvorm met een velletje bakpapier. Vet de vorm in. Verwarm de oven voor op 175-180 graden Celsius.
2. Hak of maal de noten tot kleine stukjes. Dit kan met een mes op een snijplank, of heel kort in de keukenmachine, of doe de nootjes in een plastic zakje en wals eroverheen met de deegroller.
3. Was de rabarberstelen, verwijder bladeren en evt. slechte plekjes. Snij de stelen in stukjes van ca. 1.5 tot 2 cm.
4. Splits de eieren. (De dooiers gebruik je voor het deeg, de witten voor de topping).
5. Meng bloem met baksoda in een kom. Doe boter, 115 gram suiker en de eidooiers erbij. Roer met een houten lepel alles goed door elkaar, en kneed daarna nog tot een samenhangend deeg.
6. Druk het deeg gelijkmatig uit over de bodem van de springvorm.
7. Verdeel de stukjes rabarber over de deegbodem.
8. Zet de vorm in het midden van de oven, en bak de taart 30- 35 minuten.
9. Begin 5 minuten voor het eind van de baktijd met het stijfkloppen van de eiwitten. Voeg na een minuut kloppen 75 gram suiker toe en klop tot het eiwit bijna stijf is. Klop er dan de nootjes door.
10. Verdeel de eiwit-nootjestopping over de half gebakken taart en bak hem nog 15 minuten in de oven op 175-180 graden Celsius.
11. Neem de taart uit de oven, laat 10 minuten in de vorm rusten voor je hem eruit haalt.
12. Af laten koelen tot lauw of koud. Snij in punten en serveer.

Eet smakelijk!

En dan hier hoe het het oorspronkelijke ingrediëntenlijstje er uitzag:
100 gram margarine
150 gram suiker
2 eieren gesplitst, voor het deeg alleen de dooiers gebruiken
150 gram bloem
500 gram rabarber in stukjes
klein beetje backin
Voor de topping gebruik je de 2 eiwitten,
100 gram suiker, 70 gram hazelnoten en 20 gram amandelen in kleine stukjes (grof gemalen)

 

Dit recept zit in:

Type: eieren, gebak, granen en meel, lente, nagerecht, zomer