Dooie vingerkoekjes

Bijna Halloween!

Eind oktober, de klok weer een uur terug, bijna Halloween: Tijd voor de vingerkoekjes. Een paar jaar geleden zag ik het idee hiervoor op All Recipes, en ik vond ze enig!
Omdat ik voor mezelf tarwe in de ban heb gedaan en ik zomaar zin had in roggekoekjes maakte ik ze deze keer met roggebloem. En dat bleek geen verkeerde keuze, ze zijn angstig lekker. En daarnaast ook nog griezelig snel gemaakt.

Voor 20 à 25 vingers heb je nodig

170 gram roggebloem *)
110 gram boter
70 gram witte basterdsuiker
ca. 15 gepelde amandelen (met of zonder het bruine velletje)
1 eetlepel rode jam (bv. van donkere pruimen, kersen of aardbeien)

*) Heb je geen roggebloem? Je kunt ze ook met gewoon tarwebloem maken.

Verder heb je nodig

deegkom, evt. een pannetje, een lepel, velletje bakpapier, mesje. Een foodprocessor is handig, maar niet beslist noodzakelijk (je kan ook 2 messen gebruiken).

En zo maak je ze

  1. Snij de boter in kleinere stukken. Meng bloem, boter en suiker en snij de boter erdoor tot het mengsel eruit ziet als fijn broodkruim. Dit gaat het snelste in de foodprocessor.
  2. Kneed in de kom hier snel een soepel deeg van. Laat het even rusten.
  3. Splijt de amandelen doormidden. Als je bruine amandelen gebruikt moet je die eerst ontvellen. Zet hiervoor in het pannetje een bodempje water op, en doe daar de amandelen bij. Laat het water langzaam aan de kook komen, hou het vuur laag en laat de amandelen een paar minuten “broeien”. Haal de pan van het vuur. Schep met de lepel steeds een paar amandelen uit het hete water en knijp ze tussen duim en wijvinger uit hun velletje. Werk snel, hoe heter de amandelen zijn hoe sneller het gaat. Laat ze iets afkoelen voor je ze doormidden splijt.
  4. Verwarm de oven voor op 180 graden C.
  5. Leg het velletje bakpapier op de bakplaat.
  6. Maak rolletjes van het deeg, ongeveer zo dik en lang als een vinger. Druk aan een van de uiteinden van ieder rolletje een halve amandel erop om nagels te vormen. Maak met het mesje op 1/3 en 2/3 van het rolletje een paar ondiepe sneetjes om de knokkels aan te duiden. Knijp de rolletjes tussen de knokkels lichtjes in om het effect te versterken.
  7. Schuif de bakplaat in de oven en bak de vingers in 20 minuten gaar en goudbruin.
  8. Haal de koekjes uit de oven, laat ze een minuut of 2-3 afkoelen, en haal dan voorzichtig de amandelen eraf. Leg op ieder “nagelbed” een klein beetje rode jam en druk de amandel terug op het koekje zo op dat er een beetje jam aan de uiteinden tussen vandaan komt. Werk ook hier weer snel voordat de koekjes uitgehard zijn. Laat ze nu verder afkoelen.

Dit recept zit in:

Type: herfst, klein gebak, koek, oven, zoet