Viskoekjes

Viskoekjes

Restje kabeljauw of andere vis over? Of heb je in de vriezer nog wat vis liggen wat tekort is voor een complete schotel? Geen probleem, ook met weinig vis kan je een compleet gerecht maken.
Met dit recept verwerk je de vis tot koekjes die je bij lunch of avondeten kan opdienen.
De basis van deze viskoekjes bestaat uit aardappelpuree en vis, maar verder steekt het niet zo nauw en kan je de overige ingrediënten aanpassen aan wat je in huis hebt.

Voor 3-4 personen heb je nodig:

4 grote of 5 iets kleinere aardappels
flinke scheut melk (75 tot 100 ml)
klontje boter (ca. 15 gram)
1/2 theelepel zout
snuf zwarte peper
2 stukken witte (zee)visfilet (bv. kabeljauw of schol)
1 prei
klontje boter
1/2 eetlepel kerrie
1 ei
paneermeel
frituurvet (ossewit) of gebruinde boter

Variëren met de ingrediënten

– Je kan ook een ui gebruiken in plaats van prei, of een flinke hand gehakte peterselie of andere groene kruiden. Of je gebruikt een eetlepel zelfgemaakte groentebouillonpoeder (neem in dat geval wel minder zout door de aardappelpuree).
– Andere specerijen dan kerrie zijn ook lekker, bv. piment of paprikapoeder. In dat laatste geval is het ook lekker om wat kleine stukjes verse rode paprika door de aardappelpuree te roeren.

Verder heb je nodig:

twee pannen, een mes, een snijplank, een koekenpan, een bord,

En zo maak je de viskoekjes:

  1. Schil de aardappelen en zet ze met wat water op. Kook ze gaar, en laat ze even droogstomen. Laat de warmtebron aan. Giet de melk erbij en warm dat even mee. Stamp de aardappelen fijn, vermeng ze op die manier goed met de melk. Zet de warmtebron uit. Roer de boter erdoor, en naar smaak zout en zwarte peper.
  2. Kook de vis in wat water gaar en zacht. Afhankelijk van de dikte van de vis duurt dit hooguit een minuut of 7 à 8.
  3. Verwijder het buitenste blad van de prei, snij het kontje eraf, en snij nu de prei vanaf de onderkant kruislings in. Snij nu kwart ringetjes van de prei. Verwarm de boter in de koekenpan, en strooi er de kerrie in. Laat dat even warmen zodat de smaak goed vrijkomt (myoteren). Fruit hier de prei in tot het zacht is.
  4. Laat alles afkoelen tot lauw of koud. Maak de vis klein. Meng alles door elkaar, en voeg het ei toe. Roer dat er goed doorheen. (Was de koekenpan even af). Vorm met je handen koekjes van (balletjes maken, rond of ovaal, en druk die wat platter).
  5. Strooi paneermeel op het bord. Wentel de viskoekjes door het paneermeel.
  6. Verhit frituurvet of boter in de koekenpan, en bak hierin de koekjes aan beide kanten goudbruin. (Ze hoeven dus niet in het vet ondergedompeld te worden).

Moeilijkheidsgraad: Vraagt iets aandacht
Prijsniveau: redelijk

Dit recept zit in:

Type: aardappelen, restverwerking, vis