Boemboe bali van vlees
Lekker indisch gerecht met suddervlees.
Voor 4 personen heb je nodig:
3 ons runderstooflapjes,
2 kleine uitjes of 4 sjalotjes,
een teentje knoflook,
2 ontpitte rode pepertjes,
1 tl trassi – verkruimeld,
1 tl tamarinde (of evt. citroen- of limoensap),
ca. 2 cm verse laos – of 1/2 tl gemalen laos,
2 salamblaadjes (mocht je het niet kunnen vinden neem dan een laurierblaadje of laat het weg),
1 serehstengel of een mespuntje serehpoeder,
1 dessertlepel goela djawa (javaanse suiker – evt. te vervangen door kokosbloesemsuiker of bruine basterd),
1 1/2 el ketjap manis van goede kwaliteit,
zout,
olie of kokosvet.
En zo maak je het:
1. Snijd het vlees in vingerlange lapjes, en zet dit even apart.
2. Ui, knoflook en pepertjes heel fijn snipperen of snijden. Dit goed vermengen/kneuzen met de trassi, tamarinde, laos, salamblaadjes en sereh. Het beste gaat dit in een vijzel (of indische tjobek).
3. Fruit het kruidenmengsel in wat olie of 1 lepel kokosvet.
Voeg het vlees toe, met de ketjap, zout en water. Laat alles lekker sudderen met het deksel op de pan. Af en toe even omroeren en evt. wat heet water toevoegen, dit gerecht moet enigzins vochtig blijven.
4. Serveer met rijst, atjar (ketimoen of tjampoer) en kroepoek.
Mijn bron: “Rijsttafelen” van Lia Warani, uitgave van Dishoeck – 1970