Vleesballetjes

Vorig jaar woonde ik een concert met aansluitend een proeverij bij. Zowel de muziek als het eten was Middeleeuws. Deze vleesballetjes waren onderdeel van het buffet. Een van origine arabisch recept, door de kruisvaarders  naar onze streken gebracht.
Het recept is typisch Middeleeuws, waarbij met een gaar ingredient een nieuw gerecht wordt gemaakt. Ook de kruiderij past in dit thema. Daarbij is het heel simpel om te maken. En nog een pluspunt: Je kan het zover voorbereiden dat je de balletjes alleen nog maar even hoeft te bakken.
Het fijne van dit gerecht is dat het veelzijdig is: Als buffetgerecht, bij een picknick, als hapje (maak de balletjes dan iets kleiner), of gewoon als vleesgerecht bij een warme maaltijd.

Een richtlijn is dat je van ca. 3 ons gaar vlees 5 tot 6 balletjes maakt. Het hangt er natuurlijk ook vanaf hoe groot je de balletjes maakt.

Je hebt nodig:
300-350 gram gaar vlees (rund of lam)
50 gram walnoten
1/4 theelepel gemalen koriander
1/8 theelepel van elk van de volgende gemalen specerijen: komijn, kaneel, zwarte peper
1 theelepel fijngewreven gedroogde munt *)
1 ei
zout naar smaak
olie om in te bakken (bij voorkeur olijfolie)
sap van een halve citroen

Verder heb je nodig:
een foodprocessor **), (evt. een mes en snijplank), een bord, een koekenpan, een vork.

En zo maak je het:
1. Hak de walnoten fijn.
2. Meng vlees, noten, specerijen, ei en evt. zout in de foodprocessor tot een homogene massa.
3. Vorm hiervan balletjes, ongeveer zo groot als een pingpongbal. Druk de balletjes iets plat.
4. Verwarm de olie in een koekenpan, en bak hierin de balletjes aan beide zijden goudbruin.
5. Sprenkel wat citroensap over de balletjes.

Warm zijn ze het lekkerste.

*) evt. kan je 2 theelepels fijngehakte verse munt gebruiken
**) heb je diet niet, dan hak je het vlees heel fijn met een mes op een snijplank, en je maakt de walnoten fijn in een plastic zakje waarover je met de deegroller gaat.