Walnotengebak van Piri

Bij onze bezoeken aan Hongarije werden we steevast door buurvrouw Piri getrakteerd op huisgemaakt lekkers. Zij heeft een houtgestookt fornuis waarin zij de meest heerlijke baksels maakt. We proefden roomgebak, walnotengebak, chocoladekoek, hartige koekjes (met varkensvet!), linzerkoekjes, en alles even lekker.
Het onderling uitwisselen van de recepten is moeilijk omdat Piri enkel Hongaars spreekt. Maar… haar man spreekt naast Hongaars een ouderwets soort Schwäbisch, een Duits dialect. Met een beetje goede wil, veel uitleg en handgebaren kan dan een door Piri opgeschreven recept vertaald worden. Op die manier heb ik de recepten voor de walnoten- en de roomcake gekregen, maar omdat het vertaalwerk bijna nog langer duurt dan het maken van het gebak heb ik daarna niet durven vragen om recepten van de andere baksels.

Hier het recept voor het walnotengebak, of zoals in het Hongaars: Dios pite.

Ingrediënten *)

voor het deeg
300 gram bloem
1 zakje bakpoeder
100 gram boter
1 ei
150 gram suiker
beetje boter om in te vetten
voor de vulling
300 gram walnoten, gemalen
100 gram poedersuiker
1/2 kopje zelfgemaakte vanillesuiker
3 dl water
50 gram rozijnen

Verder heb je nodig:

een deegkom, een pan, een (houten) lepel, een ovenvaste schaal of bakvorm (ca. 20×20 cm, of 22-24 cm ∅), een velletje bakpapier, een grove rasp

En zo maak je het:

1. Doe alle ingrediënten voor het deeg in de kom. Meng door elkaar en kneed dan tot een bal. Laat dit ca. 15 minuten rusten.
2. Maak in de tussentijd de vulling. Kook daarvoor het water met de walnoten en suikers in de pan, terwijl je het roert. Na 2 tot 3 minuten koken (blijven roeren!) doe je de rozijnen erbij. Doorkoken tot het meeste vocht verdampt is. En… ook nu, denk erom om te roeren!
3. Verwarm intussen de oven voor op 180 °C.
4. Bekleed de bodem van de ovenvaste schaal of bakvorm met bakpapier. Vet de zijkanten lichtjes in.
5. Dan verder met het deeg, verdeel het in tweeën. Rol een helft uit.
6. Bedek daarmee de bodem. Verdeel de vulling hierover. Het overgebleven deeg rasp je er daarna overheen.
7. Bak 40 minuten in de oven.
8. Laat het afkoelen en snij daarna in stukken.

*) Eventueel kan je het recept halveren, gebruik dan een vorm van ca. 15 cm ∅

Dit recept zit in:

Type: gebak, herfst, klein gebak, noten en pinda's, winter