Wassail
Wassail! oftewel: Heilzame groeten!
Het is een oud-engels gebruik om in de kerstperiode van deur tot deur te gaan en liederen te zingen, vaak wordt men dan onthaald op een beker wassail om samen een heildronk uit te brengen.
Maar ook gewoon thuis smaakt het erg lekker.
Wassail is een gekruide, gezoete, warme alcholische drank.
Dit recept is tot stand gekomen nadat ik verschillende recepten heb bekeken voordat ik deze drank de eerste keer zou gaan maken.
Je hebt nodig:
2 mooie stevige appeltjes
bruine suiker
5 gram gemberpoeder
ca. 1/3 muskaatnoot, geraspt
1/2 tl gemalen kaneel
flinke mespunt gemalen kruidnagel
140-150 gram rietsuiker
2 flesjes (a 30 cl) oud bruin bier
1/2 fles (ca 4 dl) appelcider
2 tl citroenrasp
1 goed schoongeboende citroen
bruine suiker
5 gram gemberpoeder
ca. 1/3 muskaatnoot, geraspt
1/2 tl gemalen kaneel
flinke mespunt gemalen kruidnagel
140-150 gram rietsuiker
2 flesjes (a 30 cl) oud bruin bier
1/2 fles (ca 4 dl) appelcider
2 tl citroenrasp
1 goed schoongeboende citroen
Verder heb je nodig:
Mooie pan met een inhoud van ca. 2-2,5 liter, appelboor.
Mooie pan met een inhoud van ca. 2-2,5 liter, appelboor.
Zo ga je te werk:
1. Was de appeltjes, boor het klokhuis eruit, schil ze niet, snijd ze zodanig doormidden dat je vier halve appeltjes met een gat hebt. Zet ze op een met bakpapier beklede bakplaat en vul de holten met bruine suiker. Zet ze 30-45 minuten in de oven (ca. 160 gr.C). Let erop dat ze heel blijven.
2. Meng in een mooie grote pan de suiker, gember, nootmuskaat, kaneel en kruidnagel. Voeg 1 flesje bier toe, verwarm zachtjes tot de suiker is opgelost en breng het mengsel dan aan de kook. Laat 1-2 minuten doorkoken.
Voeg dan het andere flesje bier, de cider en het citroenrasp toe. Verwarm alles goed, maar laat het niet meer koken.
3. Snijd de citroen in plakken, verwijder de pitten, en doe de plakken in de pan. Doe voorzichtig de appels erbij. Laat het op een laag vuurtje staan totdat je het serveert. Serveer de drank warm in kommetjes, mokken of bekers.
1. Was de appeltjes, boor het klokhuis eruit, schil ze niet, snijd ze zodanig doormidden dat je vier halve appeltjes met een gat hebt. Zet ze op een met bakpapier beklede bakplaat en vul de holten met bruine suiker. Zet ze 30-45 minuten in de oven (ca. 160 gr.C). Let erop dat ze heel blijven.
2. Meng in een mooie grote pan de suiker, gember, nootmuskaat, kaneel en kruidnagel. Voeg 1 flesje bier toe, verwarm zachtjes tot de suiker is opgelost en breng het mengsel dan aan de kook. Laat 1-2 minuten doorkoken.
Voeg dan het andere flesje bier, de cider en het citroenrasp toe. Verwarm alles goed, maar laat het niet meer koken.
3. Snijd de citroen in plakken, verwijder de pitten, en doe de plakken in de pan. Doe voorzichtig de appels erbij. Laat het op een laag vuurtje staan totdat je het serveert. Serveer de drank warm in kommetjes, mokken of bekers.