Witlof met kaas

Witlof kan je heel feestelijk opdienen, denk maar aan witlofrolletjes met ham en kaas. Je rolt dan de struikjes lof in plakjes ham en gratineert dit met kaas. Klinkt goed, ziet er ook prachtig uit, maar zodra ik daar een hap inzet vraag ik me af waar al die ophef over is. Ik vind de lof niet zacht genoeg en dat zorgt er bij mij meteen voor dat het gerecht flinke minpunten krijgt. Jammer, het is mijn gerecht dus niet.
Nou praten wij als familie nogal eens over eten en koken, en dat gebeurde ook toen een tante die ook graag in de keuken vertoefde op bezoek was. Hoe het onderwerp witlof aan de praat te pas kwam weet ik niet meer, maar wel dat ik van haar de Gouden Tip kreeg: Gewoon de lof koken! Ja, maar die kaas dan? Nou die roer je er gewoon door! En vanaf dat moment maak ik de lof op deze manier klaar.

Voor dit gerecht heb je nodig:
(globaal, ik weeg zelden iets af bij groenteschotels, hoeveelheden kunnen dus variëren)
ca. 750 gram witlof (3 à 4 struikjes)
ca. 1 dl melk
1 volle el maizena of rijstebloem
ca. 200 gram geraspte belegen kaas

En zo maak je het:
1.  Maak vlak voor je het gaat koken de witlof schoon , snijd het in ringen en verwijder de bittere kernen.
2. Zet de witlof op met wat water en breng het aan de kook. Vuur laag, en ca. 10-15 minuten koken tot het gaar is.
3. Giet het kookwater af, voeg ipv daarvan de melk toe. Maak de maizena of rijstebloem aan met wat water (of evt. melk) en bind hiermee de aan de kook gebrachte melk. Roer met een houten lepel zodat de lof en saus goed worden vermengd en voeg dan al roerende de geraspte kaas toe, blijf roeren tot deze gesmolten is.

Erg lekker met een beenhammetje uit de oven en gebakken aardappelen of frietjes.

Dit recept zit in:

Type: bijgerecht, bladgroenten, kaas