Wortel-dadeltaart

Deze taart hoort niet tot het fijne gebak maar is wel verschrikkelijk lekker. Doet het goed als nagerecht, maar smaakt ook prima bij een kop koffie, thee of chocolademelk. Bij potlucks of picknick voelt de taart zich ook thuis.
In dit recept wordt geen suiker gebruikt, het zoet komt van de wortels en dadels, de cranberries geven er een rinse toets aan. Zowel het gebruikte maismeel als het boekweitmeel is van nature glutenvrij.

Je hebt nodig:
3 middelmatig grote winterwortelen
ca. 200 gram gedroogde dadels *)
75 gram gedroogde cranberries **)
3 eetlepels fijn (biologisch) maismeel **)
4 eetlepels boekweitmeel
1 eetlepel maanzaad
1 eetlepel hennepzaad
30-35 gram zachte boter
1 ei
50 gram pecannoten, gehakt
10-12 mooie pecannoten voor de garnering

Verder heb je nodig:
een rasp (of foodprocessor), een mesje, een snijplankje, een beslagkom, een houten lepel, een boterkoekvorm of glazen deksel van een ovenschaal (18 à 20 cm ∅), wat boter om in te vetten of een velletje bakpapier, een foodprocessor is handig, maar niet speciaal noodzakelijk.

En zo maak je het:
1. Rasp de wortel op de fijne rasp, je hebt ca. 175 gram geraspte wortel nodig. Snij de dadels open en verwijder de pitten. Als je geen foodprocessor gebruikt snij ze dan nu in kleine stukjes.
2. Vermeng de wortel, dadel en cranberries (eventueel) in de foodprocessor met het draaiende mes tot een grove massa. Doe de massa in de beslagkom.
3. Voeg nu toe: maismeel, boekweitmeel, maanzaad, hennepzaad, gehakte noten, de boter, en breek het ei erboven.
Meng alles goed door elkaar met de houten lepel. Is het deeg te slap of nat naar je zin, roer en dan wat extra meel door.
4. Verwarm de oven voor op 200 graden C. Vet de boterkoekvorm in, of leg een velletje bakpapier in een ondiepe glazen schaal (bv. het deksel van een ovenschaal). Verdeel het deeg gelijkmatig in de vorm, en garneer met de pecannoten.
5. Bak de taart de eerste 15 minuten op 200 graden C. en daarna nog 30 minuten op 180 graden. Laat in de vorm afkoelen en snij daarna in punten.

*) Wanneer de dadels erg droog zijn (en dus hard) week ze dan een paar uur in wat water
**) Gebruik cranberries die niet met suiker gezoet zijn. Er zijn cranberries die met appeldiksap zijn gezoet in de handel, vraag er naar in de winkel of op de markt.
***) Bij niet biologisch maismeel is het moeilijk te achterhalen of het wel of niet GMO is.

Variatie:
– Vervang de beide meelsoorten door havermeel, of in de koffiemolen fijngemalen havermout. (Havermeel is in principe glutenvrij).
– Knijp voor een extra rinse smaaktoets wat citroensap door het deeg.
– Heb je geen hennepzaad, neem dan 2 eetlepels van het maanzaad.
– Voor een vegan versie gebruik je olie (kokos of zonnebloem) i.p.v. boter en laat je het ei achterwege. Voeg in dat geval niet al het meel in een keer erbij, maar kijk eerst hoe de dikte van het deeg uitpakt.


Moeilijkheidsgraad: **
Prijsniveau: €€€

Dit recept zit in:

Type: fruit, gebak, groente, nagerecht, oven