Yoghurt, een eenvoudig toetje

De kwetsen die ik had gekocht moest ik vandaag toch wel gaan verwerken. Omdat ik niet echt inspiratie had is het maar gewone jam geworden, met een extra zuurtje van een droge witte wijn uit de Pays d’Oc en een toets van koriander. Omdat ik net even teveelĀ  had voor 3 potten bleef er wat over voor het toetje van vanavond. Een schepje mooie roodpaarse jam (van vandaag) met romige, niet zure yoghurt (van gisteren).

Zelf yoghurt maken is supermakkelijk. Ook zonder een speciale yoghurtmaker. Ik doe het gewoon in de thermosfles. Die maak ik van te voren goed warm door hem te vullen met kokendheet water. Zodra dat na een paar uur wat is afgekoeld giet ik hem leeg en vul hem nogmaals met heet water.

Hoe maak je dan die yoghurt?
Nou, zodra je de thermosfles voor de tweede keer met heet water vult, verwarm je de melk tot het kookpunt. (Ik gebruik rauwe boerenmelk, dus dat verwarmen tot kookpunt is geen overbodige luxe). Daarna laat je het afkoelen tot lauwwarm, zo’n beetje lichaamstemperatuur. De juiste temperatuur is als je een druppel op de binnenkant van je pols laat vallen en geen noemenswaardig warm meer voelt.
Dan voeg je per halve liter melk 2 eetlepels dikke yoghurt *) (bv. griekse) op kamertemperatuur toe (iets koeler mag ook, maar niet zo koud als uit de koelkast) en die roer je goed door de lauwwarme melk.

Dan giet je het water uit de thermosfles en vult hem met het melk/yoghurtmengsel. Voor de zekerheid kan je de thermosfles nog in een handdoek wikkelen zodat de warmte langer gehandhaafd blijft.
Nu komt het wachten. Zes uur laten staan. Gewoon op een rustig plekje in de keuken of de huiskamer. Daarna controleer je of de melk veranderd is in yoghurt door heel voorzichtig de thermosfles even scheef te houden. Is het nog zo dun als melk dan dop er weer opdraaien en nog een uur (of twee) laten staan. Zodra de yoghurt op de juiste dikte is zet je de thermosfles in de koelkast, zodat het proces stopt.

Ik had het gisteren ’s middags op de vensterbank gezet in het zonnetje. En heb ’s avonds de gordijnen dichtgedaan en niet meer om de yoghurt gedacht. Daar kwam ik vanmorgen dus achter. Met als gevolg een heerlijke dikke romige yoghurt. Vanmorgen meteen in de koeling gezet en vanavond als toetje met kwetsenjam gegeten.
Yoghurt met jam, een eenvoudig toetje dus. Maar wel zelfgemaakt en superlekker!

*) Een nadeel als je met (gekochte) kant-en-klare yoghurt begint is dat je dan met koemelk start. Wil je dat niet (vanwege bv. een allergie) dan kan je ook beginnen met een yoghurtferment (een cultuur van de Lactobacillus Acidophilus of van de Lactobacillus Bulgaricus en de Streptococcus Thermopilus) en geitenmelk. Op die manier maak je je eigen starter van geitenyoghurt.

Dit recept zit in:

Type: nagerecht, zuivel