Zelf kaas maken

Zelf een lekker kaasje maken? Ik durfde het aan, dankzij Yvette van Boven die zo duidelijk uitlegde hoe je dat nou gewoon thuis  kon doen. Mooie boeken schrijft zij, echte aanraders!

Belangrijk is dat je vooral hygi├źnisch werkt, en van te voren ook alles klaar zet.

Je hebt nodig: melk (en evt. karnemelk), citroensap
en ook nog de volgende keukenbenodigdheden: een grote pan, een houten lepel, een zeef, een schone (uitgekookte) zakdoek, of theedoek – of nog beter: een kaasdoek, een mes,

Begin met 2 liter melk (of 1 liter melk en 1 liter karnemelk) in een grote pan. Verwarm dat zachtjes op een lage warmtebron. Voeg als het warm is (niet lauwwarm, niet heet) citroensap toe en roer dat erdoor heen. (Hoeveel citroensap? Dat ligt eraan of je wel of geen karnemelk erbij gebruikt. Zonder karnemelk heb je toch wel het sap van een hele citroen nodig, met karnemelk kan je met een de helft al toe).
Ga door met verwarmen tot ongeveer 80 gr C. Dan zou de wrongel moeten gaan scheiden van de wei. Roer eens voorzichtig. Niet heter laten worden. Als de vaste delen goed gescheiden zijn kan je het van de warmtebron afhalen en langzaam laten afkoelen. De wrongel zakt naar de bodem van de pan. Als het redelijk is afgekoeld kan je met een mes de wrongel snijden, 1.5 tot 2 cm van elkaar maak je dan kruislings de messneden door de wrongel, op die manier komt er nog meer wei los. Als je denkt dat het goed van elkaar gescheiden is zet je een zeef op een ruime kom en giet je de massa erin. Laat goed uitlekken, schud het zodat al het vocht eruit loopt.
In principe heb je nu een verse kaas, die je al kan eten. Maar je kan aan deze kaasmassa ook evt. nog wat komijnzaad of groene kruiden toevoegen, en een ietsepietsie zout erbij is ook erg lekker.
Je kan deze massa verder verwerken tot een steviger kaasje. Dan doe je de kaasmassa in een schone, uitgekookte zakdoek en bindt die dicht. Draai de doek om er nog meer vocht uit te persen.
Hang je doek met de kaasmassa erin op een plek waarop er nog vocht kan uitlekken. Denk erom, de hoeveelheid valt misschien wat tegen. Je hebt ongeveer 150 gram kaas van 2 liter melk.

 

Dit recept zit in:

Type: kaas, zuivel