Zoet-zure bietjes

Als je veel bietjes in de tuin hebt (of gewoon als ze in het seizoen voordelig zijn) dan is het de moeite waard om er wat van in te maken. Niet alleen smaakt het lekker, de intens rode kleur maakt het ook een lust voor het oog.

Je hebt nodig:
Verse rauwe zomerbietjes
Kruidige azijn
Suiker

Verder heb je nodig:
Een pan, schone potten

En zo maak je het:
1. Spoel het ergste vuil van de bietjes, draai het loof er zo af dat er nog een klein stukje van de stelen aan blijft zitten. Boen de bietjes voorzichtig schoon.
2. Zet ze op in een pan met ruim water, breng aan de kook en laat ze zachtjes koken tot ze gaar zijn. De tijd varieert, voor jonge kleine bietjes is een half uurtje genoeg, zijn de bieten groter en/of ouder dan kan het wel 60-90 minuten duren.
3. Laat ze afkoelen en zodra ze hanteerbaar zijn snij je het stronkje van de stelen weg en stroopt het velletje van de bietjes eraf. Snij ze nu in mooie stukjes. Kleine bietjes doormidden of in kwarten, grotere bieten in mooie dobbelstenen.
4. Verhit ondertussen de azijn en los er per halve liter 1 eetlepel suiker in op.
5. Schik ondertussen de groente in de brandschone potten. Schenk de hete azijn erover, veeg de randen van de potten schoon en draai de deksels erop. Plak een etiket met naam en datum op de potten en bewaar op een koele, donkere en droge plaats.

Dit recept zit in:

Type: groente, inmaak, wortel- en knolgewassen