Zoetzuur van komkommers

Altijd maar weer die eenheidssmaak uit een potje supermarkt-zuur gaat vervelen. Daarom grijp ik mijn kans in de zomer wanneer er volop komkommers zijn, pak de azijnfles en experimenteer naar hartelust met diverse kruiden, specerijen, en… suikers. Hier een recept voor een niet alledaagse maar heerlijke zoet-kruidige komkommerinmaak.

Je hebt nodig (voor ca. 3 potten):
ca. 3 komkommers (800 a 900 gram)
2 uien
2 eetlepels zout
0,5 liter azijn
flinke theelepel kurkuma
paar slagen peper uit de molen (of een stuk of wat gekneusde peperkorrels)
1 kaneelstokje
1 theelepel hele kruidnagels
2 schijven (ca. 100 gram) goela djawa (javaanse suiker) *)

Verder heb je nodig:
1 grote kom, 2 schone theedoeken, 1 ruime pan met deksel, potten met plastic of twist-off deksels, een jam- of vultrechter

En zo maak je het:
1. Was de komkommers en snij die in stukjes (schil eraan laten). Pel de uien en snij in fijne reepjes. Doe de groente in een ruime kom, bestrooi met zout, dek af met een theedoek. Laat een nacht staan.
2. Roer de groente om, giet het vocht af, spoel kort na met schoon water en laat goed uitlekken.
3. Maak de potten goed schoon en zet ze klaar (zie de tips)
4. Doe de azijn in de pan, voeg de kruiden toe en breng langzaam aan de kook. Voeg de suiker toe en laat dit al roerende oplossen.
5. Voeg de groenten nu toe en laat opnieuw aan de kook komen. Zachtjes door laten koken tot de groenten iets zachter zijn geworden, maar nog wel stevig. Draai de warmtebron uit en verwijder het kaneelstokje.
6. Nu onmiddelijk de potten vullen met behulp van de vultrechter. Deksels erop draaien. Af laten koelen. Etiket met naam en datum erop plakken. Inmaak op een koele, donkere en droge plaats bewaren.

 

*) Goela djawa of gula djawa is te koop bij Indische en soms ook Surinaamse toko’s.

Dit recept zit in:

Type: inmaak, vruchtgroenten, zoet