Zoetzuur van watermeloenschil

De schillen gooi je weg. Nietwaar? Toch dachten Amerikaanse pioniersvrouwen daar anders over, en dat de schillen van watermeloen bruikbaar en zelfs lekker zijn bewijst dit recept.

Je hebt nodig: *)
schillen van watermeloen
zout (3-4 eetlepels per kwart watermeloen)
ca. 1 liter azijn *)
400-500 gram suiker
1 of 2 kaneelstokjes
1 dessertlepel kruidnagels

Verder heb je nodig:
een mesje, een snijplank, een kom, 2 pannen, schuimspaan, vergiet, lege potten

En zo maak je het:
1. Snij zoveel mogelijk van het achtergebleven rode vruchtvlees weg, en schil de harde groene buitenkant van de schillen af. Snij de overgebleven schil nu in centimeter brede reepjes. Of je kan er met een steker vormpjes uitsteken.
2. Doe de schillen in de kom en bestrooi met zout. Schenk er water over tot de schillen onderstaan. Laat dit 12 tot 15 uur staan.
3. Doe de schillen in een vergiet en laat goed uitlekken.
4. Zet ze op met vers water en laat ca. 2 uur zachtjes koken.
5. Verwarm de azijn en los de suiker erin op. Doe kaneelstokje(s) en kruidnagels erbij, breng aan de kook en laat 10 minuten zachtjes doorkoken. Schep can met de schuimspaan de watermeloenschillen over naar de pan met de azijnsiroop, en laat ze met deksel op de pan minstens 1 uur zachtjes koken.
6. Schik de schillen in de schone potten, schenk de azijnstroop erbij en draai de deksels erop. Plak een etiket met naam en datum op de potten en bewaar op een koele, donkere en droge plaats.

*) De schil van een kwart (grote ovale) watermeloen is voldoende voor 2 potjes. Een liter azijn is ruim voldoende voor deze hoeveelheid.

Dit recept zit in:

Type: amerikaanse keuken, fruit, inmaak, zoet