Zoetzuur van watermeloenschil

Zoetzuur van watermeloenschil

De schillen gooi je weg. Nietwaar? Toch dachten Amerikaanse pioniersvrouwen daar anders over. Dat zou verspilling zijn. En dat zelfs watermeloenschil bruikbaar en zelfs lekker is bewijst dit recept.

Je hebt nodig *)

schillen van watermeloen
zout (3-4 eetlepels per kwart watermeloen)
ca. 1 liter azijn *)
400-500 gram suiker
1 of 2 kaneelstokjes
1 dessertlepel kruidnagels

Verder heb je nodig

een mesje, een snijplank, een kom, 2 pannen, schuimspaan, vergiet, lege potten

En zo maak je de zoetzure watermeloenschil

  1. Snij zoveel mogelijk van het achtergebleven rode vruchtvlees weg. Daarna snij je de harde groene buitenkant van de schillen af. Dan kan je de overgebleven schil in centimeter brede reepjes snijden. Maar ook leuk is om er met een steker vormpjes uit te steken.
  2. Doe de schillen in de kom en bestrooi ze met zout. Schenk er water over tot de schillen onderstaan. Laat dit 12 tot 15 uur staan.
  3. Na deze rusttijd doe je de schillen in een vergiet en laat ze goed uitlekken.
  4. Zet ze daarna op met vers water en laat ca. 2 uur zachtjes koken.
  5. Verwarm in de andere pan de azijn en los de suiker erin op. Doe kaneelstokje(s) en kruidnagels erbij, breng aan de kook en laat 10 minuten zachtjes doorkoken. Schep dan met de schuimspaan de watermeloenschillen over naar de pan met de azijnsiroop. Laat ze met het deksel op de pan minstens 1 uur zachtjes koken.
  6. Schik de schillen met wat van de specerijen in de schone potten. Schenk de azijnstroop erbij en draai de deksels erop. Plak een etiket met naam en datum op de potten en bewaar op een koele, donkere en droge plaats.

*) De schil van een kwart (grote ovale) watermeloen is voldoende voor 2 potjes. Een liter azijn is ruim voldoende voor deze hoeveelheid.

Dit recept zit in:

Type: amerikaanse keuken, fruit, inmaak, zoet