Zomergroet

Zomergroet

De naam watergruwel heeft een beetje een nare bijklank. Eigenlijk ten onrechte, want gruwel is in dit geval afgeleid van grut of gries, en heeft dus een connectie met graan; dit graan wordt als bindmiddel gebruikt. Watergruwel of zoals het in het noordoosten van ons land wordt genoemd: krentjebrij, is een gerecht van gort met krenten en/of rozijnen die in rode bessensap worden gekookt. Je kan het kopen in literpakken, maar meestal maak je het zelf lekkerder.

Er bestaat ook een Deense/Noordduitse versie van een graangerecht met bessen, op zijn Deens rødgrød, op zijn Duits Rote Grütze. Hierbij wordt rood fruit gebruikt, het graan dat als bindmiddel wordt gebruikt kan in grootte variëren van gepeld graan tot gries, en alles wat daar tussen ligt (soms ook met sago of aardappelmeel), en het gerecht wordt opgediend met room of andere zuivel.

Nu heb ik een moestuin waarin ook plaats is voor kleinfruit,  en ’s zomers pluk ik daar de vruchten van. Wat niet meteen gegeten wordt verwerk ik tot inmaak, of het gaat de vriezer in. Omdat ik januari zo’n echte maand vind om “restjes op te maken”  – eten uit voorraad dus – spitte ik mijn vriezer eens goed door waarbij ik verschillende pakjes met bessen tegenkwam: aalbessen, rode kruisbessen, aardbeien, frambozen en ook een bakje met granaatappelpitjes. Met de biologische gort die ik laatst gekregen heb maakte ik daar een variatie op watergruwel en Rote Grütze van, en met in gedachten de Duits/Scandinavische naam doopte ik dit gerecht met de vriendelijker klinkende naam: Zomergroet! Wat is er mooier en lekkerder op een koude winterdag.

Het is geen moeilijk recept, maar hou er wel rekening mee dat het weken en koken van de gort tijd nodig heeft.

Voor 4 porties heb je nodig

100 gram (1/2 kop) gort (= gepelde gerst)
water
2 à 3 koppen rode vruchten (zoals frambozen, bessen, aardbeien)
suiker
Voor het serveren:
geslagen room

Verder heb je nodig

een schaal, een pan met deksel, een (houten) lepel

En zo maak je het

1. Was de gort, en zet het met 3 à 4 koppen water minstens 4 uur in de week (begin dus ’s morgens, of laat het ’s nachts weken).
2. Giet het weekwater af, en zet de gort met vers water op. Gebruik genoeg water, drie vingers dik boven de gort. Wanneer het kookt zet je de warmtebron laag en laat je het ongeveer een uur zachtjes koken. Als je diepvriesfruit gebruikt laat dat in de tussen tijd dan ontdooien.
3. Als de gort gaar is, giet je het meeste water evt. af tot nog een klein bodempje over is. Voeg het fruit toe en laat het gerecht met het deksel op de pan nog zeker een half uur, drie kwartier pruttelen. Voeg een minuut of tien voor het einde van de kooktijd wat suiker naar smaak toe.
4.Serveer het gerecht warm of lauwwarm, met een lekkere dot geslagen room.


Moeilijkheidsgraad: **
Prijsniveau: €€

Dit recept zit in:

Type: fruit, granen en meel, nagerecht