tijdschrift met recepten

Recepten en recepten

Mooie foto!

Toetjes, ik ben er gek op. Ik hou van zo’n zalig en vaak ook zoet afsluitertje van de maaltijd. In een supermarkttijdschrift blader ik dan ook meteen naar de recepten van de nagerechten en baksels. Om me te verlekkeren en om inspiratie op te doen. Zo ook die ene keer. Toen mijn oog viel op een foto van een wel heel mooi toetje. Het was een gerecht van vanille-ijs met sinaasappel en kruidkoek. Dat leek me best lekker!

Teleurstelling

Maar na het lezen van het recept was ik lichtelijk teleurgesteld. Het bleek geen recept voor vanille-ijs, evenmin voor kruidkoek. Eerder was het een handleiding hoe je deze gekochte producten op een bord tot een aantrekkelijk geheel kan schikken. In dit geval moesten met wat honing besmeerde plakken sinaasappel even in de grill om een karamellaagje te krijgen. En de gekochte ontbijtkoek mocht dan gelijk mee in die grill om wat brosser te worden.
De samenstelling ging dan als volgt: leg de sinaasappel op een bordje, schep er een bol ijs op, en bestrooi het met verkruimelde ontbijtkoek. Klaar.
In eerste instantie noemde ik dat geen recept. Maar toch? Het bleef doorzeuren in mijn hoofd. Ik wilde daarom weten wat het woord “recept” nou precies inhoudt.

Recepten en recepten

Als vanzelf kwam ik terecht bij Wikipedia. En daar las ik:

Een recept is een verzameling instructies en voorschriften die aangeven hoe een bepaald product of middel klaargemaakt moet worden. Het gaat er daarbij om op welke wijze bijvoorbeeld gerechten [e.a.] worden samengesteld uit hun bestanddelen (ingrediënten).

Aha! De betekenis is dus veel uitgebreider dan de categorie “gerechten”. Logisch eigenlijk, want ook een dokter schrijft recepten uit. Echter, op Eetweetjes doen we slechts aan recepten voor gerechten.

Zodoende verfijnde ik de zoekactie. Op de pagina “wikipedia recept (keuken)” lees ik dan:

Een recept is een verzameling instructies die aangeven hoe een gerecht klaargemaakt moet worden. Een recept kan heel beknopt zijn en beperkt tot het strikt noodzakelijke (zoals een lijst van ingrediënten en een beknopte beschrijving) maar het kan ook zeer uitgebreid zijn en de volgende onderdelen bevatten:

  • De naam van het gerecht.
  • Hoeveel tijd het kost om het gerecht te bereiden.
  • Voor hoeveel personen het recept bedoeld is.
  • Welke ingrediënten nodig zijn, en in welke hoeveelheden.
  • Het gereedschap, zoals speciale pannen, die nodig zijn om het gerecht te bereiden.
  • Een gedetailleerde beschrijving van de te nemen stappen tijdens de bereiding, waaronder de kooktijd of de oventemperatuur.
  • Mogelijke variaties van het gerecht door vervangende ingrediënten of toevoegingen.
  • Serveersuggesties, zoals met welke andere gerechten het gecombineerd kan worden.
  • De calorische inhoud.
  • De hoeveelheden vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen.
  • De houdbaarheid van het gerecht na bereiding, al dan niet in gekoelde of diepgevroren toestand.
  • Een illustratie van het bereide gerecht, of een illustratie van moeilijke bewerkingen tijdens de bereiding.
  • Anekdotes rondom het gerecht, bijvoorbeeld over de oorsprong ervan, het land, de streek of bevolkingsgroep waar het recent vandaan is gekomen.

En ook nog: Naast de naam van het gerecht bevat het recept ten minste

  • Een aanduiding voor hoeveel personen het recept geldt.
  • Een opsomming van de benodigde ingrediënten, gereedschap en tijd.
  • De verrichten handelingen.
  • Soms wordt ook de houdbaarheid van het gerecht aangegeven

Conclusie: De handleiding voor het samenstellen van sinaasappel, ijs en ontbijtkoek tot een gerecht is dus wel degelijk een recept!

De Eetweetjes recepten

Op Eetweetjes beperken we ons logischerwijze tot de keukenrecepten, en die bestaan dan over algemeen uit de volgende onderdelen:

  • Een opgave van de benodigde ingrediënten.
  • Benodigd keukengereedschap.
  • Een stappenbeschrijving van de handelingen.
  • Eventueel mogelijke variaties van ingrediënten of bereidingswijzen.
  • Doorgaans zijn de recepten voldoende voor 3-4 personen, tenzij anders aangegeven of een groot baksel betreft.

Geraadpleegde bronnen: Wikipedia (Recept)Wikipedia (Recept keuken)

Dit bericht zit in:

Categorie: Keukentafel

Tag: kritisch