By the shores of Silver Lake

Dit is niet echt een boek waarvan je zou denken dat het over eten gaat. Integendeel zelfs, het hoort thuis bij de klassieke kinderboeken. De schrijfster vertelt over haar jeugd in het midwesten van Amerika, toen zij met haar ouders en zussen per huifkar en deze keer ook per trein van de ene woonplaats naar de andere trok. Echter, centraal in de boeken staat de strijd om te overleven, en de grote rol die voedsel daarbij speelde.

De boerderij op de prairie van Minnesota leverde niet het succes wat de familie nodig had en ze besloten verder naar het westen te reizen. Pa nam een baan aan bij de spoorwegmaatschappij die een nieuwe lijn naar het westen aanlegde, en reisde vooruit. Ma en de kinderen volgden in de nazomer per trein. In het westen wilden ze dan opnieuw volgens de homestead wet een stuk land claimen.

In het Dakota territorium werd druk aan de nieuwe spoorweg gewerkt, en de familie vertoefde niet ver van het spoorwerkerskamp aan het Zilvermeer. Ze woonden in een tijdelijke hut, en de melkkoe bleef buiten.
Dit kamp was de laatste plek waar gewerkt werd voordat aan het eind van de herfst iedereen terugging naar het oosten. Zelfs de landmeters, die erop hadden gerekend deze winter bij het kamp te moeten doorbrengen.
Laura’s Pa en Ma besloten om te overwinteren in het al van wintervoorraden voorziene landmetershuis; als tegenprestatie beheerden ze dan de gereedschappen van de spoorwegmaatschappij.
Deze winter zou de familie geen gebrek lijden in het goed van voorraden voorziene huis aan het Zilvermeer. In de voorraadkamer stonden tonnen met tarwemeel en maismeel. Er was een ton met gezouten varkensvlees in pekel. Grote kisten met crackers, gedroogde appels en gezouten vis. Twee zakken vol aardappels en een zak met gedroogde bonen. Blikken met fruit, en potten met pekelgroente. Met wat de jacht zou bieden ruim voldoende om met een gezin een aantal maanden vooruit te kunnen.

Het lekkere kerstontbijt bestond uit gebakken maismap, gebakken aardappelen, saus van stokvis,warme toast en appelmoes. Zo’n uitgebreid ontbijt kreeg je maar eens per jaar! En dan genoten ze later op de dag bij het diner ook nog van gebraden haas met een vulling van brood en uien, gekookte aardappelen en bruine jus. En er waren perziken op siroop, met daarnaast koffie en thee.

Zodra het voorjaar zich aandiende was het gedaan met de rust. Er ontstond een ware trek uit het oosten van pioniers die voor kost en onderdak aanklopten bij het huis aan het Zilvermeer. Terwijl Pa op weg ging om de claim voor het uitgezochte stuk land te laten registreren hadden Ma en Laura het druk met het bereiden van maaltijden en afwassen; het leek wel of het landmetershuis veranderd was in een pension.
Niet ver van het huis verrees een nieuw stadje, en ook Pa bouwde op een van de stadskavels een winkelhuis waar ze enige tijd verbleven voordat hij aan het nieuwe huis op de geregistreerde claim begon.

De houtskooltekeningen van Garth Williams verlevendigen het verhaal op en top.

Ook op de plank staan deze delen: Little House in the Big Woods, Little House on the Prairie, On the Banks of Plum Creek, Farmer Boy, The Long Winter, Little Town on the Prairie, These Happy Golden Years, The First Four Years


By the shores of Silver Lake
door Laura Ingalls Wilder
Deel 5 uit de Little House serie
Engelstalig (In het nederlands verschenen als “Het huis aan het Zilvermeer”)
Tekst ©1939 Laura Ingalls Wilder, © vernieuwd 1967 Roger Lee MacBride
Illustraties © 1953 Garth Williams
15e druk (1970) van de gereviseerde versie uit 1953
Harper & Row publishers, Inc.
First Harper Trophy book, 1971
Paperback, 291 pagina’s
ISBN 0-06-440005-0
Serie gekocht september 1979, Calgary-Canada , dit deel Can $ 2,10

Dit bericht zit in:

Categorie: Boekenplank

Tag: leefwijze, winter