Stocking up

Dit boek staat al zo’n anderhalf jaar in mijn kast.  Ik heb het gekocht omdat ik wilde weten hoe het koud roken als conserveringsmethode in zijn werk ging. Helaas wordt het roken van vlees niet meer behandeld, in tegenstelling tot de eerdere versies *) – dat het in deze uitgave niet meer is opgenomen is dan ook de reden dat het een tijdje heeft geduurd voor ik me serieus met dit boek bezig ging houden. Maar wat ik al verwachtte toen ik het aanschafte: Dit boek is een ware schatkamer voor iedereen die om wat voor reden dan ook geïnteresseerd is in conserveringstechnieken.

Overzichtelijk ingedeeld in productgroepen met een gedetailleerde onderverdeling in conserveringmethodes en de eventuele valkuilen die je kan tegenkomen.
Zeer complete uitleg aangevuld met duidelijke tekeningen. Aan de orde komen o.a. kwaliteit van voedsel, voorbereiding, benodigde apparatuur en hulpmiddelen, voedingswaarde. Ook wordt bij  ieder hoofdstuk uitgebreide instructies per techniek gegeven, alsmede een aantal recepten voor de bereiding.

Maar nu ik dus wel aan de gang ben gegaan met dit boek werpt het meteen al zijn vruchten af. Ik krijg er zin in om “nieuwe” dingen uit te proberen, bv. yoghurt maken in de thermosfles. Ook is er al een nieuw slangetje voor de stoom-sappan gekocht. En de peterselie-ijsblokjes zijn al gemaakt.

Een aanrader voor iedereen die voedsel op wat voor manier langer houdbaar wil maken.
Ik moet wel opmerken dat voedingsinzichten gewijzigd zijn sinds 1986. Aspartaam gold toen nog als veilige zoetstof, er zijn dan ook een aantal recepten opgenomen waarin hiermee wordt gewerkt. Met een beetje rekenwerk en een andere zoetstof zijn deze recepten echter prima te gebruiken.

*) pagina 463 – curing en smoking meats.


Stocking up – The third edition of the classic  preserving guide
by Carol Hupping and the staff of the Rodale Food Center
paperback – 627 pagina’s – engels.
© 1986 by Rodale Press, Inc.
A Fireside book – published by Simon & Schuster
ISBN: 978-0-671-69395-4
Gekocht:  januari 2012, online bookshop, 20 euro

Dit bericht zit in:

Categorie: Boekenplank

Tag: herkomst, inmaak