Diploma's, het resultaat van studeren

Studeren!

Kookschool?

Het is niet mijn gewoonte, maar de afgelopen weken zat ik toch meerdere keren per week voor de TV. En wanneer ik een paar dagen had overgeslagen keek ik de gemiste afleveringen via het internet.  Ik heb het over Masterchef Australia. Op het scherm zag ik de heerlijkste gerechten, nota bene met etenstijd uitgezonden! Ik kreeg af en toe een vonk inspiratie, maar zoals die Australische hobbykoks kookten en bakten… Daar kan ik bij lange na niet aan tippen, het is op sterrenniveau! Daar moet je echt wel voor studeren, niet alleen theorie maar vooral ook praktijk. En zo’n intensieve doe-studie, nee, daar begin ik niet meer aan. Ik ben bijna klaar met een andere opleiding (die niets met koken en eten te maken heeft, maar dit terzijde). En daarna…. dan neem ik een poosje vrij van de studie. Dat dacht ik tot nu toe wel tenminste.

Iets heel anders!

Vandaag was ik op mijn volkstuin. Vroeger op de dag dan ik gewoonlijk daar ben. Het was nat. Zeiknat. Dan is het lastig werken. Ik heb echter nog een aantal planten die de grond in moeten. Niet alleen groenten, vooral ook bloemen. Ik had namelijk prioriteiten gesteld, dus de groentevakken waren het eerst onkruidvrij gemaakt. De randen voor de bloemen bleven zodoende liggen.
Tot ik vandaag dacht: “Verdorie! Ik ga hier geen onkruid wieden, ik spit het om. En stort er dan compost van het GFT-bedrijf over”. Nou, dat ging een stuk sneller! Zo snel zelfs dat ik daarna de spa in de grond stak om “nog even” een wadi te graven. Of greppel, zoals we dat vroeger noemden. Die greppel is hard nodig. Want ik was nog niet klaar of hij liep al vol water.

Nog even buurten

Na dat gegraaf vond ik het welletjes. Ik wilde nog langs de imker, wij hebben namelijk twee imkers met volken op het complex. Een houdt de bijen voor de honing, de ander gaat er wat verder mee, hij kweekt nl. koninginnen. Nu trof het vandaag slecht, bij een van zijn volken is de moer, de koningin, overleden. Hij heeft dus een moederloos volk.

Kennis delen

Goed, we raakten aan de praat. Het is interessant om te leren wat een imker allemaal voor kennis moet hebben om goed voor zijn volken te zorgen.

De werkbijen zorgen dat er zo snel mogelijk een nieuwe koningin komt. Dat doen ze door een van de larven speciaal voer te geven, de zgn. koninginnen-gelei. Met dat voedsel wordt de bij groter en groeit dus uit tot een koningin, of moer zoals de imkers het noemen. En sinds vanmiddag weet ik dat het zeker een maand duurt voordat de koningin groot genoeg is om haar taak op zich te nemen. In de tussentijd is er geen eierleggende koningin, en dus komen er geen nieuwe bijen bij het volk. Van de aanwezige werkbijen vliegt al een deel op haar laatste vleugels. Zeker de helft van het werkvolk zal sterven voordat de koningin groot genoeg is. En overleeft het volk als geheel dan nog wel? De imker kan dat opvangen, maar niet zonder kunst- en vliegwerk.

Opnieuw studeren

Heel interessante materie allemaal. Ik was en ben hevig geïnteresseerd. Een van de imkers bood aan om zijn theorieboek voor me op te zoeken. De ander zou me de praktische zaken laten zien. Ik hapte toe, maar wel onder voorbehoud dat ik mijn huidige studie eerst moet hebben afgerond. Ik ben nl. nog bezig met Astrologie. Maar daarna? Het wordt toch weer studeren, en dit keer iets wat met voedsel en voeding te maken heeft.

PS: Ik leerde dat mijn belangstelling voor voedsel – van de teelt van het gewas tot het gerecht op je bord – op te maken valt uit mijn horoscoop.

Dit bericht zit in:

Tag: boeken, leefwijze, moestuin

Categorie: Keukentafel