The Jewish cuisine I love

In het voorwoord lezen we dat de basis van de Joodse keuken wordt gevormd door religieuze voorschriften, en gewoonten en traditie. Gezien die gewoonten en tradities is het een logische gedachtensprong dat de Joodse keuken in dit boek de keuken is van de Joodse immigranten (in Amerika) die voornamelijk uit Oost- en Centraal-Europa kwamen, dit is dan ook de reden dat de behandelde recepten hun oorsprong hebben in de Russische en Oostenrijks-Hongaarse keukens.

Het boek is voorzien van een inhoudsopgave en index, de laatste op alfabetische volgorde per soort gerecht.
Op de omslagflap vind je beknopte informatie over de Joodse keuken (voorkant) en de schrijver (achterkant). Er zijn een aantal kleurenfoto’s van gerechten afgebeeld, waarvan een lijstje met informatie is opgenomen.
Verder is er nog een conversietabel voor vaste en vloeibare ingredienten; en ook handig is de conversietabel voor de in Amerika gangbare maten t.o.v. het metrieke stelsel.

Het grootste deel van het boek wordt uiteraard ingenomen door de recepten die op volgorde van soort gerecht zijn weergegeven, voorgerechten, vis, vlees, nagerechten etc. Een apart hoofdstuk – tussen de sauzen en de nagerechten – vormen de pesachrecepten (paasrecepten).
Bij de weergave van de afzonderlijke recepten wordt jammer genoeg niet aangegeven in welke categorie deze vallen, waardoor je nu niet meteen weet of je met bv. een pesachrecept of een gewoon nagerecht te maken hebt.

Ik vind het een leuk boekje met traditionele jiddische recepten, zeker als je een klassieker als gefillte fish of kasha zou willen maken, dan vind je hiervoor in dit boekje uitstekende recepten.


The Jewish cuisine I love
Engelstalig, tekst door Jules J. Bond
Hardcover, 160 pagina’s
Published by: Leon Amiel, publisher, New York
© 1977, Leon Amiel publisher
Printed in the United States of America
ISBN 0-8148-0692-9
Gekregen van familie in september 2013

Dit bericht zit in:

Categorie: Boekenplank

Tag: buitenlandse keuken, eet- en drink tradities