Vakantie!

Wanneer je het over vakantietijd hebt dan denk je bijna onmiddellijk aan zomer. Dat hoeft natuurlijk niet, ook in andere seizoenen kan je prima een vakantie beleven. Maar toch hebben de meeste mensen hun vakantie in de zomer, en ook bij Eetweetjesis dat deze zomer het geval.
In de laatste nieuwsweetjes schreef ik het al, wij vieren die vakantie, en dat doen we low-budget. Dat geeft er een extra dimensie aan, het draagt bij aan het gevoel van vrijheid, je onttrekt je immers (deels) van de consumentenmaatschappij. Het woord vakantie betekent dat ook eigenlijk, het is afgeleid van het Latijnse vacatio, wat betekent “vrij zijn van verplichtingen”. De vakantiestress die veel mensen ondervinden vanwege sociale druk vanuit de omgeving (“zonder vakantiereis hoor je er niet echt bij”) sluit dus echt niet aan bij het begrip “vakantie”.
Maar in huize Eetweetjes voelen we geen sociale druk, we houden – vieren! – vakantie zoals wij dat willen.
Het gevolg is dat wij de afgelopen paar weken heerlijk ontspannen hebben doorgebracht met afwisselend luieren in de achtertuin en er een paar keer een dagje op uit in ons autootje met een gevulde koelbox in de kofferbak. Het kostte ons minder dan 25 liter benzine, een paar euro’s voor een extraatje bij de boodschappen, en een keer uit eten in een pannenkoekenrestaurant (uitspatting!) – voor twee weken ongeveer 75 euro, nog geen 20 euro per persoon per week.

Hoe vier je nou zo’n low-budget vakantie? Ga dagjes weg, met welk vervoermiddel je maar wilt. Neem (in een koelbox) je eigen eten en drinken mee. Zoek vermaak dat weinig tot niets kost. Dagjes weg hebben de naam duur uit te pakken, maar met de volgende tips merk je dat het ook voor weinig kan.

Het vervoermiddel

  • Auto: Heb je een auto? Dan is dat makkelijk, want je kan bijna overal komen, en of je met 1, 2 of 4 personen reist maakt geen verschil in reisprijs. Maak niet te grote ritten, rij bij voorkeur over provinciewegen en landelijke weggetjes, die zijn vaak rustiger en je ziet dan al snel een leuke plek om rond te struinen of neer te strijken. Zelfs al ken je de omgeving, toch kan je zomaar weer een nieuw plekje ontdekken.
  • Fiets: Met de fiets er op uit is heel leuk, en het kost geen benzine.Een nadeel kan zijn dat je actieradius enigzins beperkt is, dus denk je misschien toch aan onderweg overnachten wat het al snel weer duurder maakt. Nou hoeven die kosten niet echt de pan uit te rijzen, er zijn nl. verschillende mogelijkheden om goedkoop te overnachten, bv. via de stichting Vrienden op de Fiets. Ook kun je een beroep doen op wat verderweg wonende familie of vrienden om daar een nacht te logeren.  Bied dan aan om in ruil daarvoor bv. een maaltijd te koken.
  • Openbaar vervoer: Helaas een vrij dure manier van reizen, zeker als  je met meer personen gaat. Een mogelijkheid om hier de kosten te drukken is een NS-voordeelurenabonnement. Je reist op die manier met de trein buiten de spitsuren met 40% korting op de ritprijs, en je kan 3 personen met je mee laten reizen voor hetzelfde tarief. In de zomermaanden juli en augustus heb je zelfs de hele dag de mogelijkheid om van de korting te profiteren. En denk ook eens aan de meereiskaartjes die de NS een paar keer per jaar gratis aanbiedt.
    Voor zover ik weet hebben busondernemingen niet een dergelijke regeling.
    In geval je bent aangewezen op het OV let er dan bij voorkeur op dat je vertier in de nabije omgeving (op loopafstand) van een station of bushalte te vinden is. Zorg er ook voor dat je de reisafstanden beperkt houdt, een retourtje Amsterdam-Zandvoort is goedkoper dan een retourtje Amsterdam-Maastricht.

Het eten en drinken

  • Uit eten is een vrij dure aangelegenheid. Daarnaast krijg je vaak wat ik noem eenheidsvoer voorgeschoteld: bij de fastfoodketens staan patat en hamburger of kipnuggets hoog in het vaandel, en bij de middenklasse restaurants vind je biefstuk, spareribs en schnitzel op nagenoeg iedere menukaart, tegen gemiddeld 20 euro per gerecht, drankje erbij: Trek maar open die portemeknip. Voor een echt vakantiegevoel is er dan ook nog het pannenkoekenrestaurant, maar ga je met 4 personen even een leuke pannenkoek nuttigen, drankje min of meer verplicht, dan tel je toch ook al snel 50 tot 60 euro neer.
    Om op deze kosten te besparen kan je het beste (in een koelbox) je eigen eten en drinken meenemen, op die manier zit je ook niet aan die eenheidshap vast.
  • Picknicken blijft voor mij het ideale “vakantie buiten eten”. Je kan het zo simpel of ingewikkeld maken als je zelf wilt. Van eenvoudige sandwiches tot en met een menu met gebraden kippebouten, gebakken bonenschotel, stokbrood, salade en een bessentaart.
    Wat neem ik doorgaans mee voor een picknick? Gekookte eitjes. Een zoete of hartige cake. Partjes tomaat en dikke plakken komkommer. Kaas met crackers. Een bakje zelf samengestelde noten-vruchtenmix. Belegde bolletjes, of sandwiches. Fruit. Chocoladerepen. Niet noodzakelijk alles tegelijk. Flesjes water, die je evt. weer vult bij een watertappunt. Een thermoskan met koffie of thee. Wat bestek, servetten en een extra theedoek. En natuurlijk een picknickkleed.
    Erg fijn is het om in het voorjaar ’s morgens vroeg op de fiets te  stappen, en dan op een mooi plekje in de natuur deel uit te maken van een ontwakende wereld,  terwijl je geniet van meegebrachte broodjes en hete koffie uit de thermosfles.
  • Ook barbecuen hoort tot de mogelijkheden. Een kleine barbecue en wat houtskool is eenvoudig mee te  nemen. Helemaal makkelijk zijn de wegwerpbarbecues compleet met kooltjes voor een paar euro (hoewel dat toch een extra uitgave is). Vlees – al of niet gemarineerd, en in goed sluitende bakjes – neem je mee in een koelbox met voldoende ijskoude koelelementen. Sausjes, salades, rauwkost gaan ook in afgesloten bakjes in de koelbox. En brood erbij is misschien ook wel lekker. Met kinderen er bij is het leuk als je van te voren gemaakt brooddeeg meeneemt om dat boven de barbecue aan een stok te bakken, letterlijk stokbrood dus.
    Bij het barbecuen in het openbaar moeten wel een paar regels in acht worden genomen.
    – Niet overal mag zomaar gebarbecued worden, het is dus zaak dat je dit van te voren even nagaat. In de meeste grote steden zijn wel een aantal parken waar je je barbecue mag neerzetten, en ook in recreatieparken zijn aangewezen barbecueterreinen.
    – Verder zijn er regels omtrent de veiligheid waar je je aan te houden hebt, bv. dat je barbecue op stenen moet staan en op een bepaalde hoogte boven de grond. En als je klaar bent ruim je natuurlijk al je rommel op, inclusief de barbecue en de afgekoelde kooltjes.
  • Een andere mogelijkheid is om onderweg boodschappen te doen. Vooral iets grotere kinderen kan je hier actief bij betrekken. Als je in een leuke omgeving terecht bent gekomen zoek je een bakker, kaasboer of slager op, (of een supermarkt) en haal je vers brood en beleg. En misschien zie je onderweg een fruitteler die aan huis verkoopt, en koop je vers fruit voor bij je maaltijd. Je kiest gewoon ter plekke wat je wilt eten. Daarna zoek je een leuke picknickplek op, het pas verworven eten gaat met meegebracht bestek en servies op het picknickkleed, en smullen maar.

Vermaak en vertier

  • Het reizen is op zich al vertier, doordat je geniet van de omgeving waar je doorheen reist. Zeker met de auto heb je een grote mate van vrijheid. Bij het rondtoeren rij je door leuke plaatsjes waar vaak van alles te beleven is.
  • Ook buiten de bebouwde kom je vaak langs een plek die vraagt om ontdekt te worden: een strook bos of staptreden tegen een dijk aan. Zet de auto aan de kant, en klim die dijk op om te zien wat er achter ligt. Vaak is dat een watervlakte, waar vogels te zien zijn. Erg leuk is dan om een verrekijker bij je te hebben.
  • In bos, veld of op de hei kun je vaak een ommetje maken, parkeerplekken zijn meestal wel in de buurt. Hier vind je ook vast wel een plek die uitnodigt om je picknickkleed uit te spreiden.
  • Het strand is een plaats vol dynamiek, waar van alles te beleven en te zien is. Je kunt natuurlijk een strandwandeling maken, maar ook prettig is om een plekje te zoeken en de atmosfeer op je in laten werken. Picknicken op het strand is wat minder geslaagd, het zand knarst al snel tussen je tanden.
  • Trek je erop uit met sportieve kinderen (of volwassenen) neem dan een bal of een frisbee o.i.d. mee om samen fijn bezig te zijn. Heb je creatieve kinderen, dan kan je natuurlijke materialen verzamelen om ter plekke of thuis er een kunstwerk van te maken. Zeker in een bos en op het strand kan je veel materialen vinden om lekker mee aan de gang te gaan.
  • Als je een museumkaart hebt, zijn veel musea gratis toegankelijk. Bij goed weer is het dan leuk om buitenmusea te bezoeken, bv. het Openluchtmuseum, of de Broekerveiling, bij deze laatste is een vaartocht bij de prijs inbegrepen. Bij slechter weer zijn er ook legio leuke musea.
  • Wanneer je met het OV reist kan je kiezen uit ettelijke NS-wandelingen, die starten en eindigen op een station. Soms loop je van A naar B, soms ook is het een rondwandeling. Een routebeschrijving is gratis te downloaden.
  • Via de site “erop uit” kan je zoeken naar uitjes die weinig kosten. Ook biedt de NS regelmatig kortingen aan op museum entreegelden, of hebben ze een 2=1 actie voor bepaalde activiteiten. Via de spoordeelwinkel is er op dit gebied het een en ander te vinden.
  • Vorig jaar maakte ik een tochtje op de fiets naar het Muiderslot, ruim 20 km hier vandaan. Met mijn museumkaart (gezamenlijk verjaardagscadeau!) had ik gratis toegang tot het slot, en een pakje brood en een flesje water zaten in de fietstas. Onderweg zag ik indrukwekkende schepen die geschut werden in de Oranjesluizen, had ik een prachtig uitzicht over  het IJ-meer en reed ik tussen een kudde herkauwende schapen door, mooie extraatjes bij dit dagje uit dat mij geen stuiver heeft gekost.
  • Ook buiten eten is voor mij vakantievertier. Een mooie, levendige, interessante of rustige plek uitzoeken. Neerstrijken aan de picknicktafel of een kleed op de grond leggen. En dan genieten van lekkers uit de picknickmand (of koelbox). En daarbij gezellig kletsen met elkaar of voorbijgangers. Een uiltje knappen, of de natuur “indrinken”. Muziek maken, een boek lezen, of met potlood en schetsboek aan de gang. Of energiek met die bal of frisbee bezig zijn.

Voor mij is dit ultiem vakantie vieren!

Dit bericht zit in:

Tag: buiten eten, leefwijze, thema-zuinig, zomer

Categorie: Keukentafel