Liefde en chocola: Valentijnsdag

Liefde, niets kan zonder. En dan chocolade, kan je eigenlijk wel zonder? Ik ken weinig mensen die er niet van houden. Een dag waarop deze twee in een perfecte combinatie samenkomen is op 14 februari: Valentijnsdag.

Hoe viert men deze dag?

In eerste instantie was Valentijnsdag bestemd voor anonieme liefde. Attente aanbidders of aanbidsters stuurden hun geheime liefde een mooie wenskaart, of ook wel een geschenk met een romantisch tintje. Tegenwoordig heeft de anonieme geliefde het veld geruimd voor alle geliefden. Een en ander is flink aangestuurd vanuit de commercie, romantische cadeaus hebben in februari een flink marktaandeel veroverd. Die cadeaus zijn er te kust en te keur! Wat te denken aan met hartjes versierde spullen zoals kleding of interieurdecoratie. Bloemen doen het ook altijd goed op Valentijnsdag, evenals parfums en sieraden. Ook de inwendige mens komt met Valentijn aan zijn trekken, wat is er nou romantischer dan een diner voor twee bij kaarslicht met daarbij een lekker wijntje? En de al eerder genoemde chocola slaan we ook niet over, want ook de chocolaterie├źn en banketbakkers doen in deze dagen goede zaken.

Wat is de oorsprong?

Maar wat is de oorsprong nou van Valentijn en hoe is de liefde bij dit feest betrokken? Het zou vernoemd kunnen zijn naar een zekere Valentinus of Valentijn. Echter, het kan ook zijn dat het feest een verband heeft met het Romeinse vruchtbaarheidsfeest Lupercalia. Dit feest werd gevierd van 13 tot 15 februari ter ere van Pan (god van de natuur) en Juno (beschermgodin van de vrouw en het huwelijk). Door het lot bepaald werden ongehuwde jonge vrouwen aan ongehuwde jonge mannen gekoppeld en vormden tijdens dit feest een paar. Dit heidense gebruik werd aan het eind van de 5e eeuw door de kerk verboden en in plaats daarvan werd er op 14 februari het Valentijnsfeest ingesteld. Een sluitend bewijs hiervoor ontbreekt echter.
Wel staat vast dat het feest oude wortels heeft, er zijn al beschrijvingen uit 1400 van een jaarlijks terugkerend feest aan het Franse hof, waarbij tijdens een uitbundig banket met dans en steekspel ook verkiezingen van het meest romantische lied en gedicht plaatsvonden.

Bron:
Wikipedia Valentijnsdag (nl) – Valentine’s Day (eng)

 

Dit bericht zit in:

Categorie: Keukentafel

Tag: thema-feest, winter, zoet