Verse groente

Verse groente!

Wat is verse groente, en waar haal je het?

Kenmerken van verse groente zijn

– frisse, stevige bladeren.
– knapperige wortels.
– gladde, volle, stevige vruchten.
Als je groente met slappe, verlepte bladeren ziet liggen is die zeker niet vers meer. Hetzelfde geldt voor slappe, buigzame wortels, of rimpelige, slappe vruchten. Het woord slap komt iedere keer weer voor. Die slapte komt omdat het water uit de groente is verdwenen. En met dat water een aantal essentiële voedingsstoffen. Dus hoe verser de groente, hoe meer voedingsstoffen er inzitten.
Bij gesneden groente lekken de voedingsstoffen er nog sneller uit via de snijvlakken. Je groente vlak voor het bereiden snijden zorgt ervoor dat je er de meeste voeding van op je bordje krijgt.

Waar haal je verse groente?

Je denkt in eerste instantie waarschijnlijk meteen aan de supermarkt. Of de bio-natuurwinkel, misschien ook aan de groentestal op de markt. Maar er zijn meer mogelijkheden!
Ik som er een aantal voor je op:

Boerderijwinkels

In een landelijke omgeving vind je vaak boerderijwinkels. Het aanbod per winkel is zeer verschillend, het ligt er nl. helemaal aan wat het betreffende bedrijf verbouwt of teelt. Soms is het winkeltje in een ruimte of schuur op het erf, vaak ook vind je een opstelling van kisten aan de weg met een bordje met de prijs en een bakje voor het geld ernaast. De versheid bij deze winkels is vaak beter dan bij de groente in de super, biowinkel of markt.

Volkstuinders

Je kan afspraken maken met volkstuinders om (een deel van het) overschot van hun opbrengst over te nemen. Tegen een vergoeding uiteraard. Vaak ben je dan stukken voordeliger uit dan in de winkel, en je bent verzekerd van vers! Hou wel goed in de gaten of de tuinder waar jij van afneemt bestrijdingsmiddelen gebruikt. Op sommige complexen is dit nl. toegestaan.

Zelf kweken is ook een optie!

Vensterbank of balkon

Iets kweken kan al op de vensterbank met groene kruiden in potten. Heb je een balkon dan kan je veel meer doen, want in potten en bakken valt al heel wat te telen. Denk maar aan een tomatenplant in een emmer, en in een bloembak zijn radijsjes of rucola ook heel goed te doen.

Moestuin

Als je over een tuintje beschikt dan is het zeker de moeite waard om een stukje te bestemmen voor groente- of fruitteelt, een moestuin(tje). Met name fruit is heel makkelijk te combineren met een bloementuin. Een bessenstruik misstaat absoluut niet achter in de border, en je plukt daar letterlijk de vruchten van. Als je denkt aan de bloeiende sierboom overweeg dan om daar een appel– of pruimenboompje voor te nemen, dan heb je naast de bloemen later in het jaar ook de vruchten nog. En groente? Tot voor kort wilde ik er niet aan, maar eerlijk is heerlijk, mijn groentetuintje is ja zo mooi als mijn bloementuintje was.

Volkstuin

Ook diegenen die niet zijn gezegend met een stukje grond bij hun huis kunnen hun eigen groente verbouwen, er zijn overal in Nederland volkstuincomplexen en de huur van een volkstuintje is niet echt hoog. De regels per complex verschillen, het is goed om dat van te voren goed te bekijken, en ook wordt er bij een volkstuin van je verwacht dat je met de werkbeurten meedraait om het complex er netjes uit te laten zien.

Wildplukken

Voor de mensen die voor dit zelf telen geen tijd of ruimte hebben, of voor de echte liefhebbers, is er dan nog de mogelijkheid om je voedsel in het wild te verzamelen, het zogenoemde wildplukken. De meesten hebben ooit wel eens bramen gezocht, maar er is veel meer uit de natuur te halen, waaronder ook een aantal groene eetbare bladeren. Zelf weet ik daar (nog) niet zoveel vanaf, maar molsla kan ik wel herkennen, dat zijn de paardebloembladeren, en die zijn prima eetbaar. Meer informatie is te vinden op de wildplukwijzer.

 

Dit bericht zit in:

Tag: groente, leefwijze, moestuin, vegetarisch

Categorie: Keukentafel