Voeding die schaadt, voeding die baat

In dit boek ontdek je de relatie tussen gezondheid en het voedsel dat je eet – dit is als het ware een encyclopedie op voedings/gezondheidgebied en HET hulpmiddel om alles te leren op voedingsgebied wat opgaat voor jouw en jouw levenstijl.

Het boek is overzichtelijk alfabetisch ingedeeld,  geeft veel informatie, die waar nodig verduidelijkt wordt met overzichten en tabellen. Aan de hand van praktijksituties wordt geschetst hoe je vanuit een situatie vol ongemakken weer naar een leefbare en gezonde toestand terug kan keren.

Aan de orde komen bv. Antioxidanten, Bladgroenten en sla, Doorstraald voedsel, Natuurvoeding, Slaap en voeding, Suiker en kunstmatige zoetstoffen; dit is een kleine greep uit de veelheid van onderwerpen die je in dit boek kunt vinden.
Bij de besproken voedingsmiddelen worden voor- en nadelen opgesomd, waarna er dieper wordt ingegaan op de eigenschappen van het voedingsmiddel of product.

Zo staat er bij “Asperges” te lezen dat deze rijk zijn aan foliumzuur, betacaroteen, vitamine C en vitamine E, ze werken vochtafdrijvend en licht laxerend, maar het nadeel is wel dat de urine ervan gaat stinken.
Bij de ziektes/aandoeningen zie je adviezen over positief of negatief werkende voeding voor dat specifieke  probleem, plus daarbij de uitleg waarom juist dat voedingsmiddel zo werkt, en er wordt ingegaan op de evt. oorzaken en gevolgen van de kwaal of in welke situaties de klachten kunnen optreden of verergeren.
Als voorbeeld geef ik weer wat er bij de kwaal “Psoriasis” te lezen valt: Gebruik voldoende vette vis voor omega 3 vetzuren, wees matig met orgaanvlees en alcohol.

Mijn mening is dat dit boek een aanwinst is voor mijn boekenplank en een aanrader voor ieder die geïnteresseerd is in voeding in het algemeen en in bijzonder in relatie tot gezondheid.


Voeding die schaadt, voeding die baat – complete gids over de invloed van voedsel op onze gezondheid
Gebaseerd op “Foods that harm, foods that heal” by The Readers Digest Association Linited, London
Copyright © MCMXCVII Uitgeversmaatschappij The Reader’s Digest NV,  Amsterdam en NV Reader’s Digest SA, Brussel
Hardcover, 400 pagina’s
Vertaling Ans van der Graaff, Vivian Franken
ISBN 90 6407 433 X – NUGI 421
Gekocht 2012, tweedehandsboekenmarkt, € 1,00

Dit bericht zit in:

Categorie: Boekenplank

Tag: diëten, gezondheid