Voor mij alleen macrobiotiek

Terwijl ik tijdens een lunchpauze snuffelde op de boekenafdeling van de Bijenkorf zag ik dit boek liggen. Ik had al eens een cursus vegetarisch koken gevolgd, en wilde nog wel wat meer weten van een dieet gebaseerd op plantaardige voeding. Daarom leek dit boek me wel wat. Na het afgerekend te hebben bij de kassa toog ik terug naar het werk, waar een collega wist te vertellen dat macrobiotiek wel een stapje verder ging dat het bekende vegetarische dieet, het zou heel erg sober zijn. En dat bleek toen ik begon te lezen.
In het macrobiotische dieet wordt voeding van dierlijke oorsprong als slechte voeding gezien; het staat derhalve op de “verboden” lijst; ook huisdieren als katten en honden zouden volgens de schrijfster prima gedijen op een dieet van granen en groenten. Ik was toentertijd nogal ontvankelijk en wilde graag geloven dat wat gedrukt stond ook waar was, maar zelfs toen zette ik hier al mijn vraagtekens bij. Tegenwoordig weet ik dat deze zienswijze van geen kanten klopt, katten en honden zijn van nature jagers en dus vleeseters. Maar dit terzijde.

Het uitgangspunt van dit boek is om een kookboek te zijn voor eenpersoonshuishoudens waarin vaak met beperkte middelen gekookt wordt. Zo komt de oven in dit boek niet aan de orde. De lezer wordt met je en jou aangesproken en krijgt daarbij tal van informatie over de macrobiotische leefwijze met daarnaast veel tips en adviezen hoe het dieet toegepast moet worden.

Voordat op bladzijde 85 de eigenlijke instructie en recepten beginnen wordt uitvoerig ingegaan op de macrobiotische principes, en het grote belang van yin en yang in deze filosofie. Verder behandelt het boek o.a een stukje menselijke geschiedenis (in relatie tot de natuur en dus zijn voeding), wordt ingegaan op “niet-natuurlijke” voedingsmiddelen, en zijn er hoofdstukken over (praktische) voedingsleer en menselijke biologie. Voorts worden praktische richtlijnen gegeven omtrent de keuze en aankoop van je voedingsmiddelen (ook wanneer je erg weinig geld hebt) en het bereiden daarvan, maaltijdplanning, keukenindeling en – uitrusting, huisvoorraad, en uiteindelijk: hoe je daadwerkelijk eet.

De hoofdstukken over het klaarmaken van de voeding geven complete informatie van begin tot eind, dus van het wassen van de/het voedingsmiddel(en) tot het gare gerecht.
Afzonderlijk worden behandeld: Granen, peulvruchten, zaden, groenten. Verder volgen soepen, sauzen, dranken, en feestelijke gerechten.
Menuvoorbeeldschema’s volgens de seizoenen zijn ook opgenomen.

Kortom, dit is een compleet boek met veel samenhangende informatie vanuit de optiek van natuurvoeding en macrobiotische leefwijze.


Voor mij alleen macrobiotiek
Recepten voor 1 persoon, argumenten en raadgevingen voor praktische natuurvoeding
door Marian en Erik de Graaf
Omslagfoto: Ed Suister, Amsterdam
Omslagbelettering en lay-out: Toine Post, Ankeveen
Tekening: Ruud Bruyn en Fred de Heij
© 1983 Uitgeverij C.A.J. van Dishoeck/Unieboek bv, Weesp
Zetwerk: Elgraphic bv, Schiedam
Druk: Ten Brink Meppel bv
Ringband, 157 pagina’s
ISBN 90 269 3238 3
Gekocht in 1983 of 1984, Bijenkorf Amsterdam

 

Dit bericht zit in:

Categorie: Boekenplank

Tag: diëten, graan en meel, groente, plantaardig