Voor zoete koek

Thema 2014 – Friesland – thema 2014

Veel streken in Nederland hebben hun eigen koekspecialiteit, en zo heeft ook Friesland een aantal koeken. Ik denk dat de oranjekoek het meest bekend is, een plaatkoek die vroeger slechts bij feestelijke gelegenheden werd geserveerd maar tegenwoordig vaker. De bovenlaag is van roze glazuur, dit in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden. De naam oranje heeft in dit geval te maken met de oranjesnippers die in en op de koek zijn verwerkt, en mogelijk heeft de benaming ook te maken met het feit dat de 18e eeuwse stadhouders hun hof hielden in Leeuwarden.

Naast oranjekoek zijn er ook nog de dumkes. De Fryske dumkes nam mijn zwager wel eens voor me mee vanuit Leeuwarden. Het zijn harde, zoete, rechthoekige koekjes, als het ware in de vorm van een duim, met een pittige anijssmaak.

Ook kent Friesland de drabbelkoek, een Snitse specialiteit. Een toepasselijke naam want de koeken worden gemaakt door het dunne deeg met een speciale trechter in de gesmolten boter te drabbelen. Ik heb ooit een demonstratie drabbelkoek bakken bijgewoond in het museumdorp Allingawier en heb met intense belangstelling toegekeken en natuurlijk een blik van deze heerlijke koeken meegenomen naar huis.

 

Dit bericht zit in:

Tag: gebak, snack, thema-provincie, tussendoortje

Categorie: Keukentafel