Vruchtensiroop

Op zich is dit een makkelijk recept. Het enige struikelblok is de manier waarop je je vruchten tot sap maakt. Je kan nl. verschillende methodes hiervoor gebruiken. Het lekkerste sap krijg je (vind ik) met de hieronder beschreven “warme extractie” – maar binnenkort heb ik een stoomextractor tot mijn beschikking en zal ik voor grote hoeveelheden die wel gaan gebruiken.
Ook kan je een sapcentrifuge gebruiken, je hebt die als los apparaat of als onderdeel van je keukenmachine. In dat laatste geval is het wel belangrijk dat de keukenmachine een krachtige motor heeft anders ga je voor “veel fruit – weinig sap” – en dat lijkt me niet echt de bedoeling.
Voor citrusfruit kan je natuurlijk een citruspers gebruiken.
Ik heb er geen ervaring mee, maar voor echt grote hoeveelheden lijkt me een speciale fruitpers handig, je hebt persen voor pulpfruit (als druiven) en hard fruit (als appels).

Goed, laat ik nu maar eens gaan vertellen hoe je die vruchtensiroop maakt.

Nodig heb je: Vruchten, suiker, een ietsepietsie water en eventueel wat specerijen. Twee pannen die op elkaar passen, een deksel voor de bovenste pan, een vergiet, een kom, een theedoek. Een maatbeker.

Ik begin met een pan met water, waarop ik een andere pan zet waar ik de vruchten in doe. Het is het beste als de bovenste pan het water niet raakt. Voeg een heel klein beetje water toe aan het fruit (ca. 100 ml per kilo vruchten) zodat ze aan het begin van het proces niet aan de bodem van de pan vast komen te zitten. Deksel op de pan.
Breng het water aan de kook, zet dan de warmtebron laag. Check af en toe of er nog genoeg kokend water in de onderste pan is, zo niet vul dan bij met heet water. Door de warmte laten de vruchten hun sap los, afhankelijk van welk soort fruit je gebruikt duurt dit 1,5 tot 3 uur.
Leg een brandschone (uitgekookte) zakdoek of theedoek in een vergiet die je op een ruime kom zet, en schenk de vruchtenmassa in de doek. Leg er een deksel of groot bord overheen. Laat de vruchtenmassa goed uitlekken, dit duurt tussen de 1 en 2 uur. Je kan de vruchtenmassa lichtjes aandrukken om al het sap eruit te krijgen, maar te veel persen maakt je sap troebel. Je hebt nu puur vruchtensap.
Op zich ook lekker om te drinken, maar om er een langer houdbare siroop van te maken voegen we er suiker bij. De volgende stap is dat je meet hoeveel sap je hebt.
Voor iedere 500 ml sap voeg je 270 gram suiker toe. Je kan eventueel een extra smaak toevoegen door wat kruidnagels of een stukje kaneel in een doekje te binden en dit bij het sap/suikermengsel doen.
Nu ga je het mengsel verwarmen tot de suiker is opgelost, maar het mag vooral niet koken!
Als de suiker is opgelost verwijder je de specerijen. Schenk de siroop tot 4 cm onder de rand in brandschone flessen, en draai de doppen erop. (Ga je nog steriliseren, draai dan de doppen niet helemaal vast)
Zelf steriliseer ik deze siroop nooit, ik maak geen grote hoeveelheden en het vindt gretig aftrek. We drinken het aangelengd met water. Maar als wilt steriliseren ga je als volgt te werk: Let een rooster op de bodem van een diepe pan. Zet de flessen met siroop hierop, zorg dat ze elkaar en de wand van de pan niet raken. Vul de pan met koud water tot de hals van de flessen. Breng in 1 uur het water tot een temperatuur van 82 graden (er begint nu stoom te ontsnappen en je ziet een incidenteel bubbeltje) – hou gedurende 20 minuten deze temperatuur aan. Haal de flessen voorzichtig uit het heetwaterbad, zet ze op een handdoek of iets dergelijks, nooit zo op het aanrecht want dan kunnen ze knappen, en draai de doppen nu goed vast. Laat het afkoelen.

Plak er etiketten met naam en datum op en bewaar op een koele donkere plaats.
Drink het verdund met water.

Zie ook: Citroenlimonade

Dit recept zit in:

Type: fruit, inmaak