Artisjok

Artisjokken, een delicatesse onder de groentensoorten. Ze zien er merkwaardig uit en lijken in niets op enigerlei andere groente. Artisjokken zijn ongeopende bloemknoppen, ze hebben wel iets wel van een goed gevulde distelknop, al horen ze taxonomisch gezien tot de asterfamilie.

Het spreekwoord “Bitter in de mond maakt het hart gezond” gaat niet echt op voor artisjokken. Natuurlijk zijn ze wel gezond maar het is in dit geval meer de lever die ervan profiteert. De artisjok smaakt licht bitter, hoewel de bodem (of het hart) vrij zacht van smaak is.
Artisjokken worden gekookt gegeten, afhankelijk van grootte en versheid kan de kooktijd variëren van 15 tot 40 minuten. Reken per persoon op 1 artisjok.
Je eet ze door de blaadjes eraf te trekken, die in een sausje te dopen en dan uit te zuigen. Het sausje is een vinaigrette wanneer je de artisjok koud eet, bij warme artisjokken kies je voor een mosterd- of hollandaise-saus. Je eet zo door tot je het oneetbare “hooi” ziet, dit snij je weg en dan ben je bij het lekkerste stukje van de artisjok: de bodem of het hart, ook daar smaakt het sausje prima bij. Artisjokbodems zijn ook apart als conserve te verkrijgen.

Meer artisjokweetjes:

  • Artisjokken zijn rijk aan mineralen *)
  • Artisjokbodems zijn een prima beleg voor pizza’s.
  • Met diverse vullingen maak je een apart gerecht met artisjokbodems, die dan in de oven afgebakken worden.
  • Cynar is een alcoholische bitter die bereid wordt met artisjokken.
  • De artisjok is nauw verwant aan de “vergeten groente” kardoen.

*) Per 100 gram: Kalium 353 mg, Calcium 53 mg, Fosfor 130 mg, Magnesium 25 mg, Koper 0,32 mg, Zink 0,30 mg

Bron: http://www.voedingswaardetabel.nl
http://nl.wikipedia.org/wiki/Artisjok

 

 

Dit weetje zit in:

Soort: groente