zaden seizoen 2023

Wachten duurt lang

Nutstuindagboek, deel 1

Zoals ik al schreef in de vorige nieuwsweetjes houden we ons bezig met de zaden voor de nutstuin. Er is een bestelling de deur uit, en er is het een en ander gekocht in de winkel. Plus dat we de voorraad die we nog hadden kritisch hebben doorgenomen. Vorig jaar heb ik de oudere zaden in de voortuin gestrooid. Misschien komt er nog wat van op. Toch zit er in mijn blik nog heel wat bruikbaars waaronder watermeloen en zomersla, afrikaantjes en zonnebloemen.
Mijn vriendin met wie ik samen de volkstuin heb is wat georganiseerder te werk gegaan. Zij heeft van haar voorraad een compleet schema gemaakt met kolommen voor gewas, aantal zakjes, einddatum kiemkracht, bloei- of oogsttijd. Super handig!

Wat komt er allemaal nog bij?

Ik ben fan van de zaden bij de Lidl. Het zijn over het algemeen bewezen rassen die lang voordat GMO zijn intrede deed al verhandeld werden. De prijs van deze o zo gewone zaden is laag. En juist daarom voor mij extra aantrekkelijk. Dus toen afgelopen week de zadenzuil weer in de winkels stond ben ik er meteen heen gegaan. En heb van die gewone groenten, kruiden en bloemen het een en ander gekocht. Welke zijn dat?

 • Aan groenten: Stambonen (zowel groene als gele), courgette, winterwortels, radijzen en vleestomaat.
 • Een zakje dille. Van de andere kruiden hebben we best nog veel in onze voorraad.
 • En bloemen! Cosmea, korenbloemen, strobloemen en lathyrus. Die laatste had ik nog wel, maar we hebben flink wat meters hek rond de tuin om te versieren.

En wat hebben we dan nog in bestelling?

Nou, dat zijn dus die pompoenen! Goed, ik heb op het moment een flespompoen op het aanrecht liggen. De zaden daarvan wil ik ook opkweken. En in mijn blik  ik heb nog een zakje met zaad van die grote joekels. Maar het lijkt me zo leuk om ook de wat apartere soorten te telen. Dus heb ik me virtueel verlekkerd aan het grote aanbod bij Vreeken. Twee weken geleden besteld, maar nog niet binnen. Ik had even niet gezien dat de levertijd daar drie tot zes weken bedraagt…. Tja… ’t is niet anders, wachten duurt lang. En waar precies wachten we op?

 • Dollop Mix pompoentjes. Dit is een kruising tussen Sweet Dumpling, een bewaarpompoen, en Melonnette Jaspée de Vendée, een zeer oude Franse variëteit. Beide “ouders” zijn zoet. De kruising levert zoete pompoentjes op met een gewicht van 500 tot 1000 gram.
 • Muskaatpompoen “Early Price”, een soort met okergele schil waarover een blauw-groen netwerk en een mooie waslaag. En vruchten van tussen de 1 en 2 kilo.
 • Marina di Chioggia, een naam waar je bijna je tong over breekt. Niet moeder’s mooiste maar wel opvallend, met zijn bobbelige, wrattige uiterlijk. En groene schil. Overwegend groen dan, want ook dat kan variëren. We wachten het af.
 • En ook nog, want natuurlijk moet ie erbij, de Jack-o-Lantern, de bekende oranje pompoen met de perfecte maat (5 kilo) om gezichten uit te snijden.
 • Tjeempie… ik merk dat ik vergeten ben een olie-pompoen te bestellen, die speciaal voor de zaden worden gekweekt. Zaad zonder schilletjes eromheen, handig om de olie eruit te persen. Maar ook ideaal voor een snack. Nou ja… die houden we dan tegoed voor een andere keer.

En verder nog:

 • Aan groenten: Aubergine. Vorig jaar, toen ik er al niets meer van verwachtte, zag ik plotsklaps zo’n mooie zwart-paarse vrucht aan de plant. Daarom komt ie ook dit jaar op de tuin.
  En boerenkool, de “gewone” Westlandse Winter”. Doet het meestal wel, en het is zo lekker om in de winter vers groen te hebben. Plus dat het er zo mooi uitziet, die gekroesde bladeren op een winterse tuin.
 • Aan fruit: Kleine ananaskers. Eigenlijk had ik de grote willen uitproberen, maar dat zaad was uitverkocht. En de kleine heeft zich in het verleden al bewezen in de achtertuin. Vandaar.

En dan ook nog bloemen

 • Een mooie hoge siertabak (Nicotiana alata), met die heerlijk zoete geur, zo leuk ook voor de nachtvlindertjes.
 • En kaardebol. Voer voor bijen en hommels. Staat al jaren op mijn verlanglijstje, nu eindelijk maar eens besteld. Waarom nooit eerder? Hier speelt ongeduld een beetje mee. Kaardebol is een tweejarige plant en die bloeit pas de tweede zomer na het zaaien. Tja… wachten duurt lang.

 

Dit bericht zit in:

Tag: ambacht, leefwijze, lente, moestuin

Categorie: Keukentafel