Wat eten we met de kerstdagen?

Het schijnt nodig te zijn dat je je druk maakt over wat er met kerst gegeten moet worden. Degenen die dat niet willen halen een dertien-in-een-dozijn gourmetschotel in huis, anderen volgen de met kleurige foto’s geïllustreerde kerstrecepten uit de supermarktbladen. Dan blijft er een kleine groep creatievelingen over die het heerlijk vindt om alles zelf te bedenken. Ik kan me wel vinden bij die laatste groep. Maar tegenwoordig gaat het me te ver om echt alles uit de kast te halen. Genoeg is nu eenmaal genoeg.

Dat is wel eens anders geweest, ik kan me herinneren dat ik geïnspireerd door het tijdschrift Tip in de jaren 80 een 7-gangen diner op tafel zette. Wat het precies was weet ik niet meer, wel dat het vlees een lamsbout uit de oven was, dat er een tussengerecht van bubbeldrank met sorbetijs was (een spoom), vermoedelijk kaas als een van de nagerechten, en verder ook nog koffie met bonbons.
In een van mijn kookboeken vond ik nog een menukaart van ons kerstdiner uit 1993. Ook toen hanteerde ik al het “hier-en-nu” principe, dus groente van het seizoen. Dat daar prima een feestelijk menu mee samengesteld kon worden zie je aan wat er toen op tafel kwam.
Voorgerecht: Ham met sellery-appelsalade,
Soep: Ossestaartbouillon,
Hoofdgerecht: Frikandeaurolletjes, rode koolsla, spruitjes met room, hertoginne-aardappelen,
Nagerecht: Soezen met ijs en noten

Met dat er kinderen kwamen veranderde ons kerstmenu. Het hele uitgebreide gepuzzel van te voren hoefde niet zo meer. Als de kinderen het maar lekker en gezellig vonden. Een vriendin vertelde me dat haar kinderen gek waren op tomatensoep en chocoladevla, daarom deed zij niet moeilijk en kwam dat o.a. bij haar met kerst op tafel. Iedereen blij, dus prima geregeld.
Vanaf voordat het een hype werd hou ik al van high-tea-en. Dat heb ik dan ook wel eens met kerst gedaan i.p.v. een heel menu, tot tevredenheid van alle gezinsleden. Ook het gourmetstel kwam in die jaren nog wel eens op tafel. Verder herinner ik me dat we eens een keer een “snackmaaltijd” hebben gegeten, van zelfgemaakte kroketten, voorgekookte en gefrituurde aardappelen en een heerlijke verse appelcompote. IJs toe. Bij de kinderen een groot succes.

Een paar jaar geleden had ik een stuk varkensnek wat ik langzaam in de oven gaarde, en onderwijl regelmatig met gepureerde perziken bestreek. Varkensvlees en steenvruchten is een prima combinatie.
Dit jaar twijfelde ik of ik weer een groot stuk varkensvlees zou kopen, buikspek uit de oven is bv. heel lekker, of dat ik iets met de runderstooflappen die ik in de vriezer heb zou maken. Eigenlijk was de keuze niet zo moeilijk, want het rundvlees is van grasgevoerde dieren, en van uitstekende kwaliteit; ik besloot om hier iets eenvoudigs en lekkers mee te toveren, in de vorm van hachee op dag 1 en kroketten op dag 2. Stoofpeertjes en vers zelfgebakken brood bij de hachee, met als toetje de kerstpudding die ik eind november al maakte, en appelcompote, sla en gefrituurde aardappels bij de kroketten. Oh ja, ijs toe op de snackdag, want de kinderen komen eten. Lekker en simpel, want van te voren kan ik al veel hiervan maken. Ook de kroketten, want die  gaan dan de vriezer in zodat ik ze op de dag zelf alleen nog maar hoef te frituren. Kerststress? Niet met dit menu en deze planning!

Ik wens iedereen fijne dagen.

Dit bericht zit in:

Categorie: Keukentafel