
Weekmenu
Jaren geleden deed ik het al, het plannen van een weekmenu. Of beter gezegd, een aantal dagmenu’s om uit die week uit te kiezen. Onlangs ben ik daar weer mee begonnen. Het menulijstje hang ik met een magneet aan de koelkast.
Wat zijn de voordelen van zo’n lijstje?
- Het is een handig houvast
- Over de hele week stel je je maaltijden evenwichter samen
- Het voorkomt uitstelgedrag/dringt verspilling terug
- Het is makkelijk om variatie aan te brengen
- Overgebleven ingrediënten worden beter benut
Hoe maak je zo’n lijstje?
- Bij de weekboodschappen koop ik aardappelen, groente en fruit en let daarbij op prijs/kwaliteitsverhouding. Ook let ik op variatie in blad-, wortel- en vruchtgroenten. Vlees van boerderijen die zoveel mogelijk diervriendelijk werken bewaar ik in de vriezer, evenals vis. Dit zijn de hoofdingrediënten van de maaltijden. Verder heb ik een basisvoorraad waar ik uit kan putten. Denk daarbij aan meel, havermout, olie, azijn, jams, noten, specerijen etc.
- Met de kassabon en een velletje papier ga ik aan tafel zitten. Ik streep op de bon groente en fruit aan om overzicht te houden. En dan ga ik combinaties bedenken. Hierbij zorg ik ervoor dat in iedere maaltijd eiwitten, zetmelen, vitamines en mineralen voorkomen. Deze componenten schrijf ik in aparte kolommen.
- Nu heb ik mijn lijstje met mogelijke maaltijden klaar. Dan is het zaak om het over de weekdagen te verdelen. Aandachtpunten hierbij zijn:
- Bladgroenten zijn kwetsbaarder dan wortelgroenten. Dus bladgroenten gaan als eerste op, daarna de vruchtgroenten en wortelgroenten. Natuurlijk kan je wel een beetje afwijken, maar hou wel de kwaliteit van je producten in de gaten.
- Wissel af tussen aardappels, rijst, pasta en/of deeggerechten.
- Hou rekening met de kleuren van de groenten, gebruik afwisseling. Het oog wil ook wat.