Aalbes

Teelt van de aalbes

Aalbessen (ook wel rode bessen genoemd) zijn besvruchten die aan 1 tot 1,5 meter hoge bladverliezende struiken groeien. In het Nederlandse klimaat gedijen ze goed, en dat is geen wonder want op de voedselrijke, minerale bodems van de West-Europese gemengde loofbossen ligt de oorsprong van de aalbes.
Per 2012 was in Nederland voor de handel 220 hectare beplant met rode bessen.
Ook in eigen tuin zijn ze prima te telen, en omdat het zelfbestuivers zijn ben je niet afhankelijk van meerdere struiken of rassen. Plant aalbessenstruiken op kalkrijke, bemeste grond, liefst in de zon,  maar niet op een winderige of tochtige plek.

Uiterlijk

De tot ca. 1 cm grote, helder doorschijnende, rode bessen zijn rond, en groeien in tot 10 cm lange trosjes aan de struiken.
De vruchten smaken zuur tot zoetzuur (rins), en bevatten een aantal geel-bruine eetbare pitjes. Afhankelijk van het ras zijn ze rijp van de tweede helft van juni tot eind augustus.

Toepassing

Van oudsher worden aalbessen zeer gewaardeerd: ze zijn bloedzuiverend, spijsverteringsbevorderend, bevatten weinig suiker en zijn een bron van mineralen.
Ze zijn heerlijk om vers te eten, maar ook prima geschikt om te verwerken, menig overgrootmoeder was ’s zomers bezig met het versappen van de bessen voor de wintervoorraad. Erg lekker is om er limonadesiroop van te maken. Ook kunnen ze goed gedroogd worden.
Industrieel worden ze verwerkt tot jam, gelei, sap en limonadesiroop.

Rassen

Enkele  bekende soorten zijn:
Jonkheer van Tets: Grote bessen, zure smaak met matig aroma. Eind juni tot eind juli. Goed geschikt voor verwerking.
Rondom: Stevige, betrekkelijk kleine, glanzende bessen, die dichtopeen aan de tros zitten. Sinds 1949 in de handel. Eind juli/begin augustus. Voor verse consumptie.
Rotet: Grote, donkerrode bessen met een zure smaak en goed aroma. Juli tot begin augustus. Voor verse consumptie en verwerking.
Stanza: Lange trossen met kleine tot middelgrote, vrij donkere, zure bessen. Half juli. Voor verse consumptie en verwerking.

Voedingswaarde

Gemiddeld levert een portie van 100 gram aalbessen:
51 Kcal/213 Kjoule
6 gram suikers (in totaal 7,9 gram koolhydraten)
aan vitamines: 10 mg vitamine C en sporen van het B-complex
en aan mineralen: 238 mg kalium, 29 mg calcium, 27 mg fosfor, 1 mg ijzer, 12 mg magnesium, 0,10 mg koper en 0,20 mg zink.
De vezels nemen 7,9 gram voor hun rekening en 82,9 gram is water.

Bronnen:
Wikipedia: AalbesRode bes
Fruit uit alle windstreken
Voedingswaardetabel

Dit weetje zit in:

Soort: fruit