Amandelen broeien
Als je gepelde amandelen koopt dan heb je de keuze uit bruine of blanke amandelen. Het verschil is dat de bruine hun vliesje nog om hebben. Natuurlijk kun je die zo gebruiken, maar verfijnder is het om ze te ontdoen van hun jasje. Dat is een simpele techniek, we noemen dat amandelen broeien.
Wat heb je ervoor nodig?
Allereerst natuurlijk de amandelen. Bruine amandelen, dus met velletje er nog omheen.
Verder een pannetje. En water.
Een diep bord is handig. Eventueel een extra schaaltje als je veel amandelen wil verwerken.
En hoe ga je te werk?
- Zet het pannetje met water op een warmtebron. Doe de amandelen erbij. Breng dit aan de kook en laat een kleine minuut even doorkoken. Eigenlijk blancheer de amandelen dus.
- Zet dan de warmtebron af maar laat de amandelen nog wel in het hete water staan. Laat het iets afkoelen.
- Schep na een minuut het eerste portie amandelen uit het water (dan is de ergste hitte eraf). Leg ze aan een kant van een diep bord. Pak nu een amandel tussen je duim en vingers en knijp er zachtjes in. Het velletje zit er door het blancheren nu los omheen en de blanke amandel schiet eruit. Knijp alle bruine amandelen uit hun velletje.
- Schep steeds een nieuw portie uit het warme water op het bord, en werk zo door tot je alle amandelen uit hun velletje hebt geknepen.