Ananaskers

Ondanks dat ze met heel veel namen worden aangeduid is de ananaskers een in onze streken niet vaak geziene vrucht. De andere namen zijn bv. goudbes, kaapse kruisbes of incabes.
We rekenen deze vruchtjes tot de besvruchten, vanwege het moezige vruchtvlees met verspreid liggende pitjes.
De planten maakt deel uit van de nachtschadefamilie *), en hoort tot hetzelfde geslacht als de met sierlijke oranje lampionnen getooide echte lampionplant.
De ananaskers (of goudbes, kaapse kruisbes of incabes) zijn vruchten van verscheidene Physalis soorten (P. peruviana, P. pruinosa, e.a.) maar de verschillen tussen de vruchten zijn zo klein dat daar doorgaans niet op gelet wordt.

Het gewas is vanuit de Andes verspreid over tropische en subtropische gebieden waar ze goed gedijen; ook in meer gematigde streken kunnen deze bessen geteeld worden. (Er wordt gezegd dat waar een tomaat kan groeien het met de ananaskers ook lukt). In ons klimaat wordt de plant als een eenjarige geteeld.
In Zuid-Afrika wordt de plant op grotere schaal ook commercieel geteeld waarvan een deel ook voor de export is bestemd.

De ronde vruchtjes zijn lekker om zo te eten, maar ze laten zich ook goed verwerken, bv. ingemaakt op siroop of als jam. De bessen groeien aan 1 tot 1,5  meter hoge planten, en doen enigszins aan knikkers denken, ze zijn tot 2 cm ∅,  en hebben een zachte, glanzende oranje-gele schil. Het vruchtvlees is moezig en sappig en bevat erg veel kleine gele pitjes.  Iedere bes zit in een eigen omhulsel dat naarmate de vruchten rijpen tot papier verdroogt. De planten dragen rijk, in optimale omstandigheden kan één enkele plant tot 300 vruchtjes  voortbrengen. Wanneer de bessen goed rijp zijn is de smaak zoet met een aangenaam zuurtje. Het papierachtige omhulsel is bitter en oneetbaar.
De bessen zijn na het plukken of rapen nog wekenlang op een droge plaats en met de omhulsels er omheen houdbaar.
Zo bewaard houden ze hun luxe uitstraling, en de vruchten van de laatste oogsten zie je dan ook nog in december in de winkels liggen.

Aan vitamines en mineralen bevatten de bessen, per 100 gram:
vitamine A 36 microgram – vitamine B1 0,11 mg – vitamine B2 0,04 mg – vitamine B3 2,8 mg – vitamine C 11 mg.
calcium 9 mg – ijzer 1 mg – fosfor 40 mg.

*) Bij vele nachtschade-achtigen kunnen delen van de plant giftig zijn, dit geldt ook voor de groene delen en de onrijpe (groene) bessen van de ananaskers. Dus alleen de rijpe bessen eten!

Bronnen:
Center for New Crops & Plant Products (Cape Gooseberry)
Wikipedia, Physalis peruviana (eng)

 

 

 

Dit weetje zit in:

Soort: fruit, plantaardig