Basilicum

Basilicum is meer dan 5.000 jaar in cultuur, het was al bij de oude Grieken goed bekend.  Het kruid heeft zijn oorsprong echter in India; in de Zuidoost-Aziatische keukens wordt het dan ook veel gebruikt.
Het is een niet winterharde plant. Evt. kan je hem binnenshuis laten overwinteren, maar voor mooie sterke planten is het makkelijker om ieder voorjaar opnieuw op warmte voor te zaaien en die jonge plantjes dan vanaf half mei buiten op een beschut plekje in de tuin uit te planten. Heb je geen tuin, dan kan je plantjes op de vensterbank of balkon kweken.

Basilicumblad is vrij zacht van textuur, daarom is het het best om het kruid vers te gebruiken, dus door of over salades, en bij het koken pas op het laatst aan het gerecht toevoegen.
Het specifiek basilicum-aroma, wat door sommigen als laurier-achtig en door anderen als anijs-achtig wordt omschreven gaat grotendeels verloren wanneer het kruid wordt gedroogd. Vers gebruiken verdient dus de voorkeur. Wil je het iets langer bewaren, dan kan je het invriezen (eerst even heel kort blancheren), of er pesto van maken en die een week in de koelkast bewaren, of invriezen.

Het combineert goed met tomaten, en is lekker in salades, soepen, en sauzen, maar ook in bv. een bonenschotel smaakt het goed. In de Italiaanse keuken is het nagenoeg onmisbaar en ook in de keukens van Zuidoost-Azië  speelt het een belangrijke rol.

Dit weetje zit in:

Soort: inheems, plantaardig, smaakmakers