bieten

Bieten

Bieten, ook wel kroten genoemd, groeien onder de grond; het zijn de wortelknollen van de plant Beta vulgaris, die deel uitmaakt van de amaranthfamilie. Het is een heel oude groente, al bekend in de Middeleeuwen en ook daarvoor, al voor het begin van onze jaartelling zoals uit sommige Romeinse recepten valt af te leiden.
Je kunt bieten zowel rauw als gekookt eten. Rauwe bietjes hebben wel een typische grond- of aardsmaak, bij gekookte bietjes is dat niet het geval.

Het koken van bieten

Zit er nog loof aan? dan draai je dit er voorzichtig af. Niet in de biet snijden, want dan “bloedt” ie (als het ware) leeg tijdens het koken. Borstel de biet goed, maar wel voorzichtig schoon, onder water of onder een zacht stromende kraan. Laat de haarwortels eraan zitten.
Dompel ze in een pan met ruim water, ze moeten onder staan. Breng dit aan de kook, en zet dan de warmtebron laag. Doe een deksel op de pan en kook de bieten nu zachtjes tot ze gaar zijn, een half uur of langer tot wel ruim een uur. Dit is afhankelijk van de grootte van de biet, maar ook van of de biet jong geoogst is of al langer in de grond heeft gestaan. Hoe jonger en kleiner hoe korter de kooktijd.
Wanneer ze gaar genoeg zijn, giet je ze af, en laat ze wat afkoelen.

Verdere bereiding

Als warme groente: Stroop het velletje van de gare biet er met je handen af, evt. kan je ze ook schillen met een mesje.
Verwerk ze verder: Snij ze in plakje, reepjes, of rasp ze of de grove of fijne rasp. Kook ze daarna even op met heel weinig water met een scheut azijn, zout en peper, en een snuf gemalen kruidnagel, of een andere specerij, en evt. een beetje (halve theelepel) suiker. Als de massa kookt, bindt je het kookvocht met wat aangemaakte rijstebloem of maizena.

Bietjes lenen zich ook uitstekend voor het maken van zoetzuur. Met hun prachtige rode kleur een lust voor het oog op de tafel.

Een fleurige blikvanger is deze traditionele salade, met bietjes en zure haring.

Rode bieten hebben een prachtige karmijnrode kleur, en die kleurstof kan je benutten voor het kleuren van andere gerechten, o.a. glazuur voor taart en koekjes.

Rassen

Ook bij bieten heb je verschillende rassen.
Bij de moestuinders zijn de Egyptische platronde en de Rode kogels het meest bekend. Maar ook Cylindrica, een langwerpige biet wordt vaak geteeld.
Verrassend zijn ook de multi-color bieten. Jammer genoeg verdwijnt dit effect bij koken, dus deze soorten jong oogsten en rauw verwerken.

Voedingswaarde

100 gram bieten bevat ongeveer 35 Kcal.
Macronutriënten: 2 gram eiwit, 0,2 gram vet en 7 gram koolhydraten. 89 gram is water.
Mineralen: 30 mg calcium, 40 mg fosfor, 1 mg ijzer, 100 gram natrium, 400 gram kalium.
Vitamines: 0,02 mg vit B1, 0,03 vit B2, vit C 5 mg (rauw) of 2 mg (gekookt).

Bronnen: Wikipedia (Rode biet)Elsevier’s culinaire encyclopedie

Dit weetje zit in:

Soort: groente, inheems, plantaardig