Blauwe bes

Onder de vele besvruchten vinden we de blauwe bes (Vaccinum corymbosum), ook wel trosveenbes genoemd. Lekkere en mooi gekleurde bessen die zacht van smaak zijn en boordevol vitamines en mineralen zitten.
De blauwe bes hoort tot de heidestruikfamilie (Ericaceae). Van blauwe bessen wordt nogal eens gedacht dat het bosbessen zijn, maar dat is een andere soort binnen dezelfde familie, nl. de Vaccinum myrtillus.

De bessen zijn erg lekker om zo rauw te eten, met een zachte, aromatische smaak. Maar ook in de keuken hebben ze mogelijkheden. Jam van blauwe bessen is smaakvoller dan van bosbessen, en in gebak laten ze zich ook goed verwerken. Als ze verhit worden kleurt het sap onder invloed van het schilletje dieprood, in klein gebak als bv. pannenkoeken of muffins ziet dat er prachtig uit.

De ronde, sappige vruchten variëren in grootte van minder dan 1 cm tot 2,5 cm ∅, ze groeien in trossen aan struiken die tot 2,5 meter (of nog hoger) zijn, hoewel er ook (dwerg)rassen zijn die niet hoger worden dan 1,2 meter.
Dat de blauwe bes de laatste jaren sterk aan populariteit wint is te zien aan het snel stijgende teeltareaal: Van 200 hectare in 2003 naar 639 hectare in 2014. De struiken groeien het beste op goed doorlatende, humusrijke, zure grond. De cremekleurige bloemen (soms met een zweem van roze) zijn zelfbestuivend, maar kruisbestuiving via hommels en honingbijen geeft een grotere opbrengst.

Door veredeling is er een verscheidenheid aan cultivars (rassen) beschikbaar waardoor de oogsttijd gespreid wordt van eind juni tot half september.
Enkele van deze cultivars zijn:
Bluecrop (middentijds)
Brigitta Blue (middentijds)
Darrow (middentijds tot laat)
Duke (vroeg)
Elliott (laat)
Jersey (laat)
Nortcountry (laag, vroeg)
Patriot (vroeg)
Spartan (vroeg)

De voedingswaarde van 100 gram blauwe bessen is:
75 Kcal/316 Kjoule
14,5 gram koolhydraten, (waarvan 14 gram suikers), 0,6 gram eiwit, 0,2 gram vet
12 mg vitamine C, sporen van vitamine A en vitamines uit het B-complex waarvan 10 microgram vitamine B11
4 mg natrium, 60 mg kalium, 12 mg calcium, 16 mg fosfor, 2,5 mg ijzer, 5 mg magnesium, 0,07 mg koper en 0,20 mg zink.
Flavonoïden als anthocyaan, de kleurstof in de schil van de bessen, fungeren als een anti-oxidant.

Bronnen:
Fruit uit alle windstreken
Wikipedia (Blauwe bes)
Fruitbomennet
Centraal Bureau voor de Statistiek
Voedingswaardetabel

Dit weetje zit in:

Soort: fruit, plantaardig