Bouillon

Bouillon is een geurig aftreksel van vlees, vis en/of groenten. Je gebruikt vlees, botten, vissen, graten, groentes, kruiden, zet dit op in een flinke pan water, en laat het aan de kook komen. Dan meteen het vuur laag en de bouillon in wording een paar uur zachtjes tegen de kook aanhouden. Door de bestanddelen te laten trekken, worden de smaak- en geurstoffen in het water opgelost. Daarna de vloeistof zeven en je bouillon is klaar. Je kan de bouillon verder op smaak brengen met zout en specerijen.
Evt. kan je het vlees of vis gebruiken als vulling voor soep.

In mijn jeugd was kant en klaar voedsel pure luxe, je maakte zelf je bouillon en soep, van vlees en groenten; voor die momenten dat je geen tijd had voor het tijdrovende proces van zelf bouillon maken kon je al wel je toevlucht nemen tot de blokjes. Deze instantbouillon heeft een waar marktaandeel veroverd, tegenwoordig zijn er allerlei bouillonproducten verkrijgbaar. Het makkelijkste zijn nog steeds de bouillontabletten, ze nemen weinig plaats in je voorraadkast in en zijn goed bewaarbaar. Het nadeel van deze (bijna) kant en klaar bouillon is dat daar in de meeste gevallen een smaakversterker aan is toegevoegd en dat is een chemisch stofje wat ik liever niet wil gebruiken. In het reguliere supermarktkanaal kan je jammer genoeg geen alternatief meer vinden.
Wat kan je dan wel doen om toch dat ongewenste spul te vermijden? Omdat ik pleit voor zelf maken is dat natuurlijk ook nu de oplossing! Er zijn hiervoor twee opties:

  • Je zou voor dit soort gevallen wat van te voren gemaakte bouillon kunnen invriezen.
  • Je kan ook zelf instant groentebouillon maken door verse groenten en kruiden fijn te hakken, vermengen met zout en specerijen, en dit in de oven te drogen. Enkele lepels van dit mengsel is voldoende voor een liter bouillon. Bewaren in een goed afgesloten pot.

Om dit te maken neem je bv.
– 5 uien
– 1 of 2 preien
– 1 rode paprika
– 4 of 5 stengels bleekselderie
– 4 winterwortels
– 1 bosje koriander
– 5 of 6 teentjes knoflook
– 1 flinke bos peterselie
–  1 eetlepel kurkuma
–  1/2 eetlepel gemalen zwarte peper
– 1 eetlepel gemalen piment
– 1/2 theelepel cayennepeper
– 2 volle eetlepels zout

Natuurlijk kan je varieren met de groenten, kruiden en specerijen. Volg daarbij je eigen smaak.

  1. Knip de kruiden fijn, snij de groente in grove stukken.
  2. Hak daarna alles fijn in de keukenmachine tot een vochtige pasta.
  3. Spreid dat uit op een met een velletjes bakpapier belegde bakplaat.
  4. Droog dit in de oven, 100 graden C. Het duur minstens 4 uur voor het droog is. Evt. kan je als de bovenkant van de “plak” al droog is de massa goed omscheppen en opnieuw uitspreiden.
  5. Draai de droge massa in de foodprocessor fijn.
  6. Bewaar in een goed afgesloten glazen pot.
  7. Een richtlijn is om 2 à 3 eetlepels op 1 liter water te gebruiken. Proeven is raadzaam!

Dit weetje zit in:

Soort: basisbereiding