Citroen

Citroenen (Citrus limon) horen tot de citrusvruchten. Ze groeien aan bomen die wel 4 keer per jaar vrucht dragen.
Ze hebben een gele schil die varieert van bleek- tot diepgeel. De grootte is tot 10 cm en de vorm varieert van rond tot langwerpig. De vrucht bevat veel vitamine C (35-40 mg per 100 gram vruchtvlees), waardoor de citroen vrij zuur van smaak is.

De meeste citroenen voor de Europese markt komen uit Spanje en Italië, hoewel ook geïmporteerd wordt uit Turkije, en zelfs Egypte en USA.
Culinair worden citroenen, en dan met name het sap, gebruikt voor vruchtendranken en limonadesiroop. Citroensap is ook een gewild ingrediënt in marinades voor vis en vlees. Daarnaast wordt citroensap gebruikt om te voorkomen dat vers gesneden fruit bruin kleurt door oxidatie.
Van de schillen wordt citroenmarmelade gemaakt, ook zijn de schillen het smaakmakende ingrediënt in een aantal gedestilleerde dranken. Geraspte citroenschil wordt als smaakmaker toegevoegd aan gebak en desserts.
Citroenpartjes of -schijfjes worden gebruikt als garnering, zowel voor voedsel als voor drankjes.
Ook worden citroenen wel ingemaakt, vooral de Marokkaanse keuken heeft veel toepassingen voor ingemaakte citroenen.

Van citroenen zijn een flink aantal rassen op de markt die echter zelden tot nooit onder hun eigen naam aangeboden worden. Enkele van die rassen zijn:
– Eureka (eivormig tot langgerekt ovaal, weinig pitten)
– Femminello (rond met een neusje, weinig pitten, basis voor Limoncello)
– Hermosa ( langgerekt ovaal, soms enigszins eivormig, diepgeel, weinig tot geen pitten)
– Lisbon (donkergeel, ovaal of rond voorzien van een neusje)
– Primofiori (ovaal, geel met soms nog een spoortje groen, zeer sappig)
– Verna (bolle, langwerpige vrucht, diepgeel, pitloos, sappig)

Citroenweetjes:
– Het wassen van citroenen (en citrusfruit in het algmeen) doe je als volgt: Leg het fruit in een bak met warm water waaraan een beetje mild afwasmiddel is toegevoegd. Laat een kwartiertje in dit water liggen en spoel daarna goed af met koud water.
– Het meeste sap krijg je wanneer de citroen vlak voor het persen een paar minuten in warm water legt en daarna even met wat druk erop heen en weer rold. Daarna uitpersen met een citruspers.
– Wanneer je de citroenschil wilt hebben, gebruik dan een dunschiller of een rasp. Zorg ervoor niet het witte mee te schillen of raspen, dat is bitter.
Citroenrasp kan je vermengen met suiker en bewaren in de koelkast als smaakmaker voor gebak.

Gebruikte bronnen: Wikipedia
Fruit uit alle windstreken

Dit weetje zit in:

Soort: fruit, uitheems