Citroen

Citroenen (Citrus limon) horen tot de citrusvruchten. Ze groeien aan bomen die wel 4 keer per jaar vrucht dragen.
Ze hebben een gele schil die varieert van bleek- tot diepgeel. De grootte is tot 10 cm en de vorm varieert van rond tot langwerpig. De vrucht bevat veel vitamine C (35-40 mg per 100 gram vruchtvlees), waardoor de citroen vrij zuur van smaak is.

De meeste citroenen voor de Europese markt komen uit Spanje en Italië, hoewel ook geïmporteerd wordt uit Turkije, en zelfs Egypte en USA.
Culinair worden citroenen, en dan met name het sap, gebruikt voor vruchtendranken en limonadesiroop. Citroensap is ook een gewild ingrediënt in marinades voor vis en vlees. Daarnaast wordt citroensap gebruikt om te voorkomen dat vers gesneden fruit bruin kleurt door oxidatie.
Van de schillen wordt citroenmarmelade gemaakt, ook zijn de schillen het smaakmakende ingrediënt in een aantal gedestilleerde dranken. Geraspte citroenschil wordt als smaakmaker toegevoegd aan gebak en desserts.
Citroenpartjes of -schijfjes worden gebruikt als garnering, zowel voor voedsel als voor drankjes.
Ook worden citroenen wel ingemaakt, vooral de Marokkaanse keuken heeft veel toepassingen voor ingemaakte citroenen.

Van citroenen zijn een flink aantal rassen op de markt die echter zelden tot nooit onder hun eigen naam aangeboden worden. Enkele van die rassen zijn:
– Eureka (eivormig tot langgerekt ovaal, weinig pitten)
– Femminello (rond met een neusje, weinig pitten, basis voor Limoncello)
– Hermosa ( langgerekt ovaal, soms enigszins eivormig, diepgeel, weinig tot geen pitten)
– Lisbon (donkergeel, ovaal of rond voorzien van een neusje)
– Primofiori (ovaal, geel met soms nog een spoortje groen, zeer sappig)
– Verna (bolle, langwerpige vrucht, diepgeel, pitloos, sappig)

Handig citroenweetje:
Heb je ergens citroensap voor nodig? Was de citroen dan eerst goed *) en rasp daarna de schil dun af. Vermeng met suiker en bewaar in de koelkast als smaakmaker voor gebak. Pers daarna de citroen uit. Heb je de rasp nodig en wil je het sap bewaren voor later, dan kan je dat prima invriezen in ijsblokjesvormpjes.

*) Het wassen van citrusfruit doe je als volgt: Leg het fruit in een bak met warm water waaraan een beetje mild afwasmiddel is toegevoegd. Laat een kwartiertje in dit water liggen en spoel daarna goed af met koud water.

Bronnen:
Wikipedia
Fruit uit alle windstreken