Exotisch fruit

Op de groente- en fruitafdelingen van onze winkels ligt naast het aanbod van appels en peren en in het seizoen rood zomerfruit van eigen bodem nog veel meer lekkers. Dankbaar vult de Nederlandse consument zijn of haar fruitschaal met bananen, sinaasappels, kiwi’s en ananas, allemaal typische voorbeelden van exotisch fruit. Ook mango, papaya, litchee en guave zijn bij de meeste mensen hier wel bekend. Minder algemeen zijn carambola, ramboetan, nangka en doerian, maar met een beetje moeite toch wel te vinden.
Veel van dat fruit groeit echter niet in ons eigen land maar wordt uit sub(tropische) streken aangevoerd omdat in ons gematigd klimaat (met vorst in winter en vroege voorjaar) de omstandigheden ontbreken om het te kweken.

De hedendaagse transportmogelijkheden zorgen ervoor dat we jaarrond kunnen beschikken over veel soorten fruit, waarvan een flink aantal wordt geïmporteerd uit andere landen. Denk maar aan appels buiten het seizoen die dan vaak uit uit bv. Chili of Zuidafrika komen. Citrusfruit is in ons land zo ingeburgerd dat we er eigenlijk niet bij stilstaan dat dit niet in ons eigen land groeit, maar wordt geïmporteerd vanuit de subtropische landen rond de Middellandse Zee, en buiten het citrusseizoen zelfs helemaal vanuit Zuidafrika of Zuid-Amerika.
Ontwikkelingen in de transportsector zorgen ervoor dat er naast het vervoer over de weg sinds eind 2016 een treinverbinding voor versproducten vanuit Spanje naar Keulen is gerealiseerd. Met 70% minder energie-uitstoot is deze Cool Rail verbinding duurzamer dan het vervoer per vrachtwagen.
Van het tropische fruit vinden veel soorten nooit hun weg naar ons land, enerzijds door vervoersbeperkingen (een koelschip vanuit Zuidamerika is bijna twee weken onderweg), anderzijds is er een te kleine afzetmarkt.

Wat maakt nu dat we dit fruit, ondanks de lange transporttijden toch op onze bordjes willen hebben? Je kan denken aan de beschikking hebben over vers vitaminerijk fruit, de sappige zoetheid van veel van deze vruchten, zorgen voor variatie op de fruitschaal, en goede sier maken met een exotisch product.
Van belang is om exotische fruit buiten de koelkast te bewaren om voortijdige rotting door vochtige plekken in de schil te voorkomen.

Een opsomming van de diverse soorten die bij ons (soms met wat zoekwerk) vers te verkrijgen zijn, met een selectie van productielanden voor de Nederlandse markt.
• Ananas: voornamelijk Middenamerika
• Avocado: Centraal Amerika
• Banaan: Zuid- en Middenamerika, maar ook Kameroen en Ivoorkust
Cactusvijg: Landen rondom de Middelllandse Zee
• Carambola (stervrucht):
• Cherimoya: Spanje en Portugal, Israël
Citrusfruit (diverse soorten): Middellandse Zeegebied, Zuidafrika, Zuid-Amerika
• Dadel: Noord-Afrika, Midden-Oosten
• Doerian: Maleisië, Indonesische archipel
• Granaatappel: Turkije, Midden-Oosten
• Guave: Zuidafrika, Thailand, Mexico
Kaki (sharonfruit): Zuidwest-Europa, Israël
• Kiwi:
• Kokosnoot: Tropische zone
• Litchee: Israël, Zuidafrika
• Longan: Thailand, China
• Mango: Midden- en Zuidamerika
• Nangka (jackfruit): Thailand
• Papaya: Zuidafrika, Zuid- en Middenamerika, Thailand, Filippijnen
• Passievrucht: Zuidamerika met name Brazilië, Zuidafrika, Zimbabwe
• Pitahaya: Colombia, Equador, Israël
• Physalis (ananaskers): Midden- en Zuidamerika (maar kan zonder veel moeite ook in Nederland geteeld worden).
• Ramboetan: Zuidoost-Azië
• Vijg: Zuid-Europa, Turkije,
• Watermeloen: Zuidelijk Afrika (oorspronggebied) – geteeld afkomstig uit landen rond de Middellandse Zee 1)
• Zuurzak: Zuidoost-Azië, Suriname

Gebruikte bronnen: Wikipedia (tropisch fruit)Wikipedia (koelschip)Cool Rail

Dit weetje zit in:

Soort: fruit, plantaardig, uitheems