Flamberen

Flamberen is een keukentechniek waarbij men geparfumeerde alcohol (bv. cognac, whisky, grand marnier) over een gerecht laat ontbranden. Door het branden verdwijnt de meeste alcohol uit het gerecht, maar de smaak ervan blijft wel aanwezig.

Er zijn verschillende mogelijkheden:
– De alcohol kan worden aangestoken worden op het gerecht: Zet eerst de afzuigkap uit!, schenk dan de drank in de koekenpan waarin je je gerecht aan het bereiden bent, en hou daarna de pan even schuin boven de gasvlam zodat de vlam in de pan kan schieten en de alcohol laat ontbranden. Hou voor de zekerheid een deksel bij de hand voor als het mis zou gaan. (Kook je electrisch of met inductie gebruik dan een lange gasaansteker om de alcohol te laten ontbranden, nooit met lucifers want die zijn te kort, met als gevolg dat je je vingers zou branden).
– Een andere manier is om de alcohol brandend over het gerecht te schenken: hierbij warm je de alcohol even voor op een soeplepel, steekt hem dan aan, en schenkt hem al brandend uit over het gerecht.

Bijzonder feestelijk is het om een gerecht aan tafel te flamberen, of met de brandende alcohol op te dienen.
Spectaculair is dit bij het nagerecht Omelet Vesuvius, een gerecht van cake, ijs en meringue in de vorm van een vulkaan, waarbij de vlammen uit de berg vandaan komen.

 

Dit weetje zit in:

Soort: keukentechniek