Frituren

Frituren is een bereidingstechniek waarbij voedsel enige tijd wordt ondergedompeld in heet vet. Dit vet kan vast (bv. ossewit) of vloeibaar (bv. arachide-olie) zijn.

De pan waarin gefrituurd wordt mag niet te klein zijn en moet voldoende vet bevatten om het te frituren voedsel helemaal onder te dompelen, waarbij het opborrelende vet onder de rand van de pan moet blijven. Met een schuimspaan schep je het gare voedsel uit de frituur, laat het even uitlekken boven de pan en leg het dan op absorberend papier voor je het serveert. Er zijn ook speciale pannen (al of niet electrisch) met een bijbehorend frituurmandje te koop om op een gemakkelijke manier het voedsel uit het vet te halen.
Nooit weglopen bij de pan als je aan het frituren bent want omdat er veel hitte bij te pas komt kan het misgaan (vlam in de pan); hou daarom altijd een groot deksel bij de hand.

Frituren is niet de meest gezonde bereidingswijze, doe het daarom niet te vaak.
Verzadigde vetten (dierlijke vetten, kokosvet) kunnen het beste tegen de sterke verhitting die voor frituren nodig is, en oxideren dan ook niet zo snel. Gebruik het vet om te frituren hooguit 2 keer, nog beter is om iedere keer in nieuw vet te frituren.

De meest bekende gefrituurde hapjes zijn snacks, bv. kroketten en bitterballen, kibbeling en loempia’s. Ook aardappelen kunnen goed worden gefrituurd, denk bv. aan patat en chips.
Frituren is niet voorbehouden aan hartige gerechten, ook met zoet zijn er een aantal mogelijkheden, een goed voorbeeld zijn de oliebollen en appelbeignets die traditioneel op oudejaarsavond op tafel komen.

Overal ter wereld zijn er frituurspecialiteiten: Japanse tempura, Indonesische kroepoek, Zuid-Amerikaanse empanadas, Indiase pakoras, Spaanse churros en Amerikaanse doughnuts,  om een paar voorbeelden te noemen.

Soms wordt iets in een frituurbeslag gedoopt voordat het gefrituurd wordt, dit zorgt voor een krokant laagje om het gefrituurde hapje. Voorbeelden zijn vruchtenbeignets en kibbeling. In het kookschrift vind je recepten voor frituurbeslag.

Dit weetje zit in:

Soort: keukentechniek