Kaneelstokjes

Kaneel

Kaneel is een specerij die niet weg te denken is uit onze Hollandse keukens. Geen appeltaart is compleet zonder kaneel!
Prettig van kaneel is dat het de eigen smaak van een gerecht ondersteunt, m.a.w. een appel in de taart smaakt zoeter wanneer er een snufje kaneel aan de appelvulling is toegevoegd. De andere specerijen uit deze familie (kassia, laurier en salam) hebben dezelfde eigenschappen.

Kaneel is de gedroogde binnenbast van de kaneelstruik, een plant die tot de laurierachtigen behoort. Het wordt verkocht als pijpjes (of stokjes) gerolde bast, en ook in gemalen toestand.
De geur en smaak van kaneel is afkomstig van de in de bast aanwezige etherische olie. Vanwege deze olie is het een enigzins vettige specerij, 100 gram kaneel bevat ruim 3 gram vet. Ook bevat het een goed gehalte aan verschillende mineralen, maar omdat je van de specerij slechts kleine beetjes gebruikt is de voedingswaarde hierdoor niet de moeite waard.

Dit weetje zit in:

Soort: hulpstoffen, plantaardig, smaakmakers