Kruiden, -diepvriezen van verse

Verse kruiden zijn heerlijk en veelzijdig toepasbaar. Daarom staan er in mijn moestuin flink wat pollen met verschillende groene kruiden.
In de zomer barst dat bijna de tuin uit, en van die overvloed wil ik bewaren!
Je kunt natuurlijk de kruiden drogen, maar ons klimaat wil soms nog wel eens tegenwerken met regen. Dan is de lucht niet droog genoeg en gaan de kruiden schimmelen. Dat is niet de bedoeling. Dan is invriezen in compacte vorm een uitkomst. Vorig jaar ben ik daarmee begonnen en het is bij ons gezin goed in de smaak gevallen. Ik vind het ook ideaal om niet mis te grijpen en de diepvrieskruiden fleuren een gerecht mooier op dan gedroogde kruiden doen.

Je hebt nodig:
Verse groene kruiden, zoals peterselie, koriander, majoraan, selderie enz.
De soorten apart verwerken.

Verder heb je nodig:
ijsblokjesvormpjes. een snijplank, een scherp mes, evt. een foodprocessor

En zo ga je te werk:
1. Zet de vriezer van te voren goed koud, hoe sneller je iets invriest hoe beter de kwaliteit en houdbaarheid is.
2. Was de kruiden goed af in schoon water.
3. Snij de kruiden iets kleiner om ze verder fijn te hakken in de foodprocessor. Heb je geen foodprocessor dan hak je ze verder met het mes fijn.
4. De fijngehakte kruiden verdeel je over de ijsblokjesvormpjes.
5. Schenk er per vormpje een klein beetje water bij. Hierdoor worden de kruiden als ze zijn ingevroren een compact blokje.
6. Zet de vormen in de vriezer.
7. Als de blokjes door en door ingevroren zijn haal je ze uit de ijsblokjesvorm en bewaart ze in een diepvrieszak of diepvriesbakje. Omdat ze apart zijn ingevroren kun je ze makkelijk per blokje uit de zak of bak nemen.

Dit weetje zit in:

Soort: inheems, smaakmakers