Kruidnagel

Kruidnagels zien eruit als dikke bruine spijkertjes, of zoals dat vroeger heette nageltjes. De smaak is pittig en kruidig, en vrij sterk aanwezig waardoor het door sommigen al snel als dominant wordt ervaren. De hele kruidnagel geeft beduidend langzamer zijn smaak af dan de gemalen versie.
Naast smaakmaker in de keuken vinden kruidnagels een toepassing in de parfum- en tabaksindustrie, en ook worden ze gebruikt in de fytotherapie.
Tandartsen gebruikten de kruidnagel of ook wel kruidnagelolie als pijnstillend middel bij wortelkanaalbehandelingen. Tegenwoordig hebben de chemische middelen de kruidnagel verdrongen uit de tandheelkunde.

Kruidnagels worden zowel in hartige als zoete gerechten gebruikt. Je kunt ze bv. mee laten stoven bij de runderlappen of in de rode kool. Friese nagelkaas dankt zelfs zijn naam aan dit ingrediënt. Warme kruidenwijn (glühwein) of Bisschopswijn is niet compleet zonder kruidnagels. En natuurlijk horen ze ook thuis in een kruidkoek. Er zijn dus flink wat toepassingen voor de kruidnagel in de keuken te bedenken. Daarnaast maken ze ook vaak deel uit van kruidenmengsels als kerrie en garam massala.

Het grootste productieland is Indonesië, dat tweederde van de wereldproductie voor zijn rekening neemt. In het verleden bepaalde de VOC dat de kruidnagel exclusief op de Indische eilanden moest worden geteeld. Toen door smokkel een Fransman de kruidnagelboom naar andere delen van de wereld wist te brengen raakte de compagnie zijn monopoliepositie kwijt en sindsdien groeit de boom ook in Oost-Afrika (Madagaskar, Tanzania, Kenia, Comoren), andere landen in Azië (Sri Lanka, Maleisië en Zuid-China), en in West-Indië (Grenada).

Kruidnagels zijn de onrijpe bloemknoppen van de kruidnagelboom (Syzygium aromaticum), uit de Mirtefamilie. De boom gedijt in de tropische zones op vruchtbare grond, die goed gedraineerd is. Verder staat op zijn verlanglijstje een gedeeltelijk beschaduwde plek, en van tijd tot tijd een bui regen. Een volwassen kruidnagelboom kan een hoogte bereiken van 8 tot 12 meter, is groenblijvend met grote bladeren. Meestal laat men de bomen niet hoger worden dan een meter of 5, vanwege de arbeidsintensiviteit bij het oogsten.
Een boom moet minstens 5 jaar oud zijn voordat hij gaat bloeien met rode bloemen in dichtopeenliggende trosjes. In eerste instantie is de kleur van de bloemknoppen bleek, geleidelijk kleuren ze groen waarna dat overgaat in een helderrood. De bloemen mogen niet opengaan, het oogsten vindt plaats voordat dat gebeurt. De 1,5 tot 2 cm lange knoppen zijn dan overwegend roze, en de vorm van de kruidnagel is al duidelijk te herkennen. Het plukken gebeurt met de hand, voorzichtigheid is geboden want als een bloem toch openspringt is hij niet meer als specerij geschikt De knoppen worden dan uitgespreid op de grond om in de zon te drogen waarbij ze hun donkerbruine kleur krijgen.
De kleine kruidnagels zijn licht van gewicht, maar per jaar kan per boom kan een flink aantal kiloos geoogst worden.

Bronnen:
WikipediaHow cloves are produced

Dit weetje zit in:

Soort: plantaardig, smaakmakers, uitheems