Kruidnagel

Kruidnagels zien eruit als dikke bruine spijkertjes, of zoals dat vroeger heette nageltjes. De smaak is pittig en kruidig, en vrij sterk aanwezig. Daarom wordt het door sommigen al snel als dominant ervaren. De hele kruidnagel geeft langzamer zijn smaak af dan de gemalen versie.

Toepassingen

Naast smaakmaker in de keuken vinden kruidnagels een toepassing in de parfum- en tabaksindustrie, en ook worden ze gebruikt in de fytotherapie.
Tandartsen gebruikten de kruidnagel of ook wel kruidnagelolie als pijnstillend middel bij wortelkanaalbehandelingen. Tegenwoordig hebben is in de tandheelkunden de kruidnagel verdrongen door chemische middelen.

Kruidnagels worden zowel in hartige als zoete gerechten gebruikt. Je kunt ze bv. mee laten stoven bij de runderlappen of in de rode kool. Friese nagelkaas dankt zelfs zijn naam aan dit ingrediënt. Warme kruidenwijn (glühwein) of Bisschopswijn is niet compleet zonder kruidnagels. En natuurlijk horen ze ook thuis in een kruidkoek. Daarnaast maken ze ook vaak deel uit van kruidenmengsels als kerrie en garam massala. Flink wat toepassingen dus voor de kruidnagel in de keuken.

Produktiegebieden

Het grootste productieland is Indonesië, dit neemt tweederde van de wereldproductie voor zijn rekening. De VOC had het monopolie van de kruidnagelteelt. Een Fransman wist de kruidnagelboom naar andere delen van de wereld te smokkelen waardoor de VOC zijn machtspositie kwijtraakte. Sindsdien groeit de boom ook in Oost-Afrika (Madagaskar, Tanzania, Kenia, Comoren), andere landen in Azië (Sri Lanka, Maleisië en Zuid-China), en in West-Indië (Grenada).

Teelt en oogst

Kruidnagels zijn de onrijpe bloemknoppen van de kruidnagelboom (Syzygium aromaticum), uit de Mirtefamilie. De boom groeit in de tropen op vruchtbare, goed gedraineerde grond. Hij wil graag een gedeeltelijk beschaduwde plek, en af en toe een bui regen.
Een volwassen kruidnagelboom wordt 8 tot 12 meter hoog. Hij is groenblijvend met grote bladeren.

Meestal houdt men de bomen op ongeveer 5 meter hoogte omdat het oogsten dan makkelijker is.
Vanaf een leeftijd van 5 jaar kan de boom gaan bloeien met in dichtopeenliggende trosjes rode bloemen. In eerste instantie zijn de bloemknoppen bleek van kleur, waarna dit via groen overgaat naar helderrood.
Het zijn de nog niet geopende bloemknoppen die worden geoogst. Hierin is de vorm van de kruidnagel al goed te herkennen. Het plukken gebeurt met de hand. Erg voorzichtig want opengesprongen bloemen zijn ongeschikt als specerij. De geplukte knoppen worden op de grond uitgespreid. In de zon drogen ze en krijgen ze hun donkerbruine kleur.
De kleine kruidnagels zijn licht van gewicht, maar jaarlijks kan per boom een flink aantal kiloos geoogst worden.

Bronnen:
WikipediaHow cloves are produced

Dit weetje zit in:

Soort: plantaardig, smaakmakers, uitheems