Kweevrucht
De naam kweepeer of ook wel kweeappel is afhankelijk van de vorm van de vrucht, de kwee is nl. een aparte soort met de wetenschappelijke naam Cydonia oblonga; de soort maakt deel uit van de rozenfamilie. De herkomst van de vrucht ligt in het gebied rond de Kaspische Zee, waar hij goed gedijt op de rotshellingen en aan de bosranden. Vandaar heeft hij zich over een groot gebied verspreid, je kan hem zelfs tegenkomen op de hogere breedtegraden van Schotland.
Ook in ons land doet de kwee het goed. Hij wordt al sinds eeuwen geteeld, wat te zien is aan de plaats die ze op middeleeuwse stillevens innemen. Waarschijnlijk werd de kwee nog voor de appel in cultuur gebracht. Het hoge pectine-gehalte van de kwee maakte hem tot een aanwinst in de middeleeuwse keukens.
De vrucht is onregelmatig gevormd, vaak ook bobbelig. De gele schil voelt zacht aan vanwege een wollige beharing.
Rauwe kweevruchten zijn hard en wrang, daarom zijn ze niet geschikt voor verse consumptie. Echter, wanneer je de vruchten kookt worden ze zacht en komt het aroma goed tot zijn recht, ze zijn dan echt heerlijk!
Eenmaal zacht gekookt kan je ze goed verwerken tot jam, gelei, compote en sap, verder kan je er zoetzuur of chutney van maken. Ook als basis voor alcoholische dranken doet de vrucht het goed. En wat dacht je van kweeperentaart?
Jammer genoeg zal je in de Nederlandse winkels de kwee niet of hoogst zelden tegenkomen, maar bij de Turkse en Marokkaanse groenteboeren zijn ze vanaf de herfst tot ver in de winter standaard in het assortiment, geïmporteerd vanuit Frankrijk en Italië. De vruchten kunnen mits ze goed geplukt zijn (met steeltje) gemakkelijk tot twee maanden bewaard worden.
Een aantal veel geteelde rassen van de kweevrucht zijn:
Champion (peervormig)
Ekmek (stomp peervormig)
Jumbo of Cooke’s Jumbo (appelvormig)
Leskovacka (appelvormig)
Ludovic (appelvormig)
Lusitanica of Portugal (peervormig)
Vranja (peervormig)
Bronnen:
Fruit uit alle windstreken
Wikipedia – quince