Lege potten
Lege potten van bv. augurken of jam kan je heel goed hergebruiken. Ideaal als je zelf jam of groenten op zuur wil maken.
Bij voorkeur gebruik ik oude jam- of zuurpotten met twist-off deksels. Die deksels mogen geen roestplekjes vertonen. Ook een pindakaas- of honingpot met van die plastic dekselsĀ zou je kunnen gebruiken, maar die sluiten iets minder goed af, daarom bij voorkeur geen jam in deze potten. Voor inmaak op zuur zijn ze wel heel goed geschikt.
Zodra je een pot leeg hebt maak je die meteen schoon. En dan wegzetten tot dat je de pot opnieuw gaat gebruiken. Bv. als je jam maakt. Of tomaatjes gedroogd hebt en die in gekruide olie wil bewaren. Of als je uitjes in het zuur wilt inmaken. Of…. er zijn talloze toepassingen.
En wanneer je dan de potten nodig hebt was je ze vlak voor gebruik nogmaals goed af en maakt ze steriel. Dat kan met kokendheet sodawater. Dan goed naspoelen met kokendheet water, ook de deksels. Omgekeerd neerzetten op een schone theedoek tot je ze gaat vullen.