Oud brood

Zolang het er nog goed uitziet hoef je oud brood echt niet weg te gooien. Het is ideaal om er wentelteefjes van te maken, dat gaat nl. veel beter dan wanneer je het van vers brood zou maken, en met oud brood zijn ze ook nog eens lekkerder.

Je kunt het ook verwerken tot een een broodschotel die je als nagerecht geeft. Week daarvoor het oude brood in warme melk, voeg er wat gedroogd fruit aan toe. Het moet een papperig maar toch stevig mengsel zijn. Kluts een of twee eieren en voeg dat, eventueel met wat zoetmiddel toe aan het brood-melk mengsel. Doe alles in een licht ingevette ovenschaal en zet het 25-30 minuten in een op 180 gr C voorverwarmde oven.

Ook kan je er nog vers broodkruim van maken die je gebruikt als vulling voor gebakken hartige en zoete puddingen. Voor vers broodkruim heb je enigzins oudbakken brood nodig, wat je in de foodprocessor tot grove kruimels draait.

Ook kan je heel simpel paneermeel maken van je overgebleven oud brood. Leg daarvoor de sneden en kapjes van het brood op de bakplaat en schuif die iedere keer in de oven nadat je die hebt gebruikt. De resterende warmte zorgt ervoor dat het brood goed droog wordt. Als het brood droog en hard is en licht aanvoelt draai je het in de keukenmachine tot paneermeel. Heb je geen keukenmachine wrijf dan steeds twee sneden tegen elkaar tot kruimels of maak je fijn door er met de deegroller overheen te rollen.